Profesorul exclus din examen, sancţionat disciplinar

279

Directorul Școlii Gimnaziale Negreni, din comuna Licurici, Dumitru Chișamera, a fost sancţionat disciplinar de o comisie din cadrul ISJ Gorj. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Gorj au decis, printre altele, că profesorul nu mai are voie să facă parte din nicio comisie, la niciun examen, timp de cinci ani, după ce s-a aflat în situaţie de incompatibilitate la Evaluarea Naţională. Fiul profesorului a susţinut examenul într-o altă localitate, la Berleşti, iar Dumitru Chişamera se afla în centrul de la Licurici. Conform legii, cei care au rude, la nivelul țării, care susţin Evaluarea Naţională, nu pot ocupa nicio funcție în cadrul acestui examen. Incompatibilitatea a fost descoperită înainte ca examenul să înceapă, iar Dumitru Chişamera nu a mai avut nicio atribuție. “Comisia Judeţeană a decis sancţionarea domnului profesor, cu interdicţia de a participa cinci ani la vreun examen naţional, în comisie, ceea ce aduce şi scăderea calificativului anual. Fiecare dintre noi primeşte un calificativ, iar această sancţiune influenţează calificativul. Este considerată sancţiune disciplinară. A motivat că nu a apucat să scrie declaraţia şi a crezut că se referea numai la faptul să nu aibă rude în centrul de examen unde era preşedinte”, a precizat pentru Gorjeanul, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, să fie afișate notele finale. La prima probă a evaluării naţionale, elevii au avut de tratat genul liric. La subiectele de la limba şi literatura română au primit poezia “Ploaie”, de Magda Isanos. Școlarii au fost puși să argumenteze de ce textul aparţine genului liric. Un alt subiect a fost redactarea unei narațiuni de 150-300 de cuvinte, în care să fie prezentată o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. La a doua probă a evaluării naţionale, la matematică, elevii au avut de tratat trei subiecte, de câte 30 de puncte fiecare, diferenţa de 10 puncte fiind reprezentată de punctul din oficiu. Primele două subiecte au fost de aritmetică și algebră, iar al treilea din geometrie, constând în rezolvarea unor cerinţe legate de un cilindru circular. În Gorj, din cei 2961 de elevi înscriși, 81 au fost absenți, cu patru mai mulți decât la limba și literatura română. Lucrările au fost corectate în alt judeţ.
Ministerul Educaţiei a anunţat modificări la metoda de calcul pentru admiterea la liceu. În acest an, ponderea mediilor din clasele gimnaziale scade la 20%, faţă de 25 % cât a fost până acum, iar procentul de 80% va fi reprezentat de media de la evaluarea naţională.
În ceea ce priveşte rezultatele la evaluarea naţională de anul trecut, pe discipline, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis că procentul notelor peste 5, la nivel național, a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%), la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here