Zeci de elevi au intrat la facultate pe baza unor note luate la bacalaureat pe nedrept iar inspectorul şcolar general, Iustin Paralescu, ridică din umeri. Întrebat despre ce vor păţi profesorii implicaţi sau ce se va întâmpla în continuare, acesta spune că „nu ştie” şi lasă totul pe seama comisiei de evaluare. Astfel, este foarte probabil ca, profesorii evaluatori care au umflat notele la Bacalaureat să scape pur şi simplu basma curată.
Profesorii care au corectat lucrările verificate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării la care s-au găsit note date pe nemerit, nu vor fi daţi afară din sistemul de învăţământ. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile făcute de actualul inspector general al ISJ Gorj. Paralescu nici nu vrea să audă de desfacerea contractelor de muncă a cadrelor didactice respective, acesta declarând că, este ultima sancţiune prevăzută de lege care de altfel este şi cea mai aspră. În opinia lui Iustin Paralescu, profesorii care au făcut parte din comisiile de evaluare la sesiunea de bacalaureat din vara acestui an se vor alege cu sancţiuni mult mai blânde. „Riscă mustrări, observaţii, avertismente şi neincluderea în comisiile de evaluare la alte concursuri şi examene” preciza Paralescu.
Fiind întrebat despre cele întâmplate cu lucrările de la bacalaureat care au fost notate cu 10 şi reevaluate diferit de Minister, mai marele ISJ –ului , ne-a oferit o serie întreagă de bâlbe, cel mai des întâlnit răspuns fiind „nu ştiu”. Astfel, Iustin Paralescu a lăsat totul în seama comisiei care a fost întrunită ieri şi care, de astăzi, începe reevaluarea lucrărilor. Paralescu nu crede că diferenţa mare dintre notele date de profesorii gorjeni şi cele de la MEC reprezintă o dovadă a fraudării examenului de bacalaureat dar nici că cei de la minister au greşit. Practic, din răspunsurile inspectorului a reieşit faptul că sistemul de notare trebuie să fie unul diferit în capitală, faţă de judeţul nostru, din moment ce nimeni nu a greşit dar diferenţele enorme există.
Dorina Cioplea