Profesorii ameninţă – Grevă generală de o zi, la un pas până la greva pe termen nelimitat

313

grevaProfesorii nu vor intra la ore pe data de 5 octombrie, chiar de Ziua Educaţiei. Acest lucru a fost stabilit de către Consiliul Naţional al Liderilor de Sindicat,

care a hotărât ca, timp de o zi, să fie grevă generală în toate unităţile de învăţământ şi nu numai. Iar dacă cererile dascălilor nu vor fi îndeplinite, perspectiva grevei generale pe termen nedeterminat nu pare a fi aşa îndepărtată.

Greva generală nu se referă doar la profesori ci la Alianţa Naţională a Bugetarilor, 1 500 000 la număr, din care 850 000 vor să intre în grevă. „Este un rău pentru stat, pentru toată lumea, pentru că ne opresc din bani. Nu îşi dau seama câtă economie se pierde într-o singură zi”, a declarat Gheorghe Câlniceanu, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ Târgu – Jiu. De asemenea, pe data de 7 octombrie, de Ziua mondială a muncii decente, va mai avea loc un protest, la Bucureşti, la care vor participa, din toată ţara, 35-40 000 persoane. Potrivit lui Câlniceanu, din partea sindicatului pe care îl reprezintă vor participa la protest în jur de 50 de persoane. „Din punctul meu de vedere, si nu numai, legea unitară a salarizării este împărţită pentru toţi bugetarii foarte prost”, a completat Câlniceanu.
Greva generală, tot mai aproape
Unul din protestele care trebuiau să aibă loc la nivel local se referă la pichetarea, pe 15 septembrie, a Primăriilor şi Prefecturii. „Pe 15 trebuia să pichetăm Primăria şi Prefectura dar am zis nu, pentru că şcolile din Gorj arată bine. Avem puţine şcoli care nu sunt cum trebuie. Plus că oricum, banii îi dă Guvernul, de ce să pichetez Primăria?”, a conchis preşedintele SLI. Un alt pas care va fi realizat dacă nu se vor soluţiona cererile sindicatelor din învăţământ s-ar putea să fie chiar greva generală. Această posibilitate va fi discutată în cursul acestei săptămâni la Bucureşti, data fixată pentru începerea grevei urmând a fi undeva în jurul zilei de 22 octombrie. „Suntem dispuşi să intrăm în grevă generală până la soluţionarea cererilor salariale plus probleme ale infrastructurii”, a mai spus Câlniceanu.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here