Profesor trimis în judecată pentru escrocarea câtorva sute de elevi!

6686

Un dascăl despre care nu se prea mai știe cine știe ce acum, dar care în anii trecuți a organizat excursii pe hârtie pentru sute de elevi din Gorj, a fost trimis în judecată, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au finalizat cercetările în privința acestuia. Anul trecut, în vară, bărbatul chiar a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind anchetat sub control judiciar.
Victime ale sale sunt atât elevi, cu vârste începând de la 15 ani, cât și părinți ai acestora sau alte rude, care au achitat diverse sume de bani pentru a merge în excursii pe care dascălul spunea că le organizează în diverse colțuri ale lumii cu ajutorul unei asociații în fruntea căreia se afla. Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile chiar a facilitat deplasarea unor tineri în diverse țări, dar la un moment dat numărul doritorilor a fost atât de mare încât profesorul a fost depășit. El reușea să îi atragă pe elevi cu ajutorul unor prețuri mici, dar în vara lui 2019 copiii s-au trezit abandonați fie prin Japonia, fie prin Italia. La vremea respectivă, ei povesteau îngroziți cum au trebuit să doarmă pe jos, să se descurce singuri și să contacteze autoritățile pentru a cere ajutor.
„În calitate de reprezentant al ATPDSC, în perioada ianuarie – iulie 2019 a indus în eroare mai multe persoane cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani cu ocazia încheierii unor contracte de colaborare privind efectuarea unor excursii/tabere către diferite destinații din Europa, America și contracte prin care a prezentat în mod nereal că oferă servicii de cazare și transport, pe care ulterior nu le-a mai oferit, însușindu-și în acest mod diferite sume de bani. Astfel, s-a reținut că inculpatul, în calitate de președinte al ATPDSC, în perioada ianuarie – iunie 2019, aflându-se în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a indus în eroare un număr de 326 de persoane vătămate, promovând pe pagina de Facebook a asociației organizarea unui număr de 14 excursii, ce urmau să aibă loc în perioada iunie 2019 – ianuarie 2020, către diferite destinații din Europa, America și Asia, respectiv în Marea Britanie, Rusia, Elveția, Olanda, Italia, Franța, Turcia, Iordania, Statele Unite ale Americii, Islanda, Japonia, Maroc, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, pentru a care a încasat suma totală de 149.155 de euro și 17.878 de lei, context în care a creat convingerea persoanelor vătămate că entitatea juridică pe care o reprezenta are posibilitatea financiară să organizeze aceste excursii și onora serviciile oferite, deoarece sumele de bani încasate în acest scop au fost folosite atât în interes personal, cât și pentru a achita excursiile deja contractate și pentru care încasase contravaloarea acestora”, arată anchetatorii. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au trebuit să audieze câteva sute de elevi în această perioadă, să verifice tranzacțiile financiare derulate prin conturile în lei și euro ale asociației conduse de inculpat și să facă și o expertiză contabilă. Dosarul se află în prezent la instanță în procedura de Cameră Preliminară, un judecător dispunând deja stabilirea unui avocat din oficiu pentru cele câteva sute de părți civile din această cauză penală, procesul anunțându-se a fi unul de lungă durată, mai ales că e vorba de audierea unui număr mare de persoane păgubite.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here