Profesoară universitară, adăpostită la Casa Iris

182

După o viaţă dedicată carierei profesionale, o femeie în vârstă de 51 de ani, fost cadru didactic la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Braşov, a ajuns la Casa Iris. Ironia sorţii face ca ea să aibă două case în municipiul Târgu-Jiu, însă ambele sunt naţionalizate, astfel că lectorul universitar dr. Luminiţa Nastovici ar sta sub cerul liber dacă nu ar fi găsit adăpost la Casa Iris.

Casa Iris din Târgu-Jiu adăposteşte nu doar persoane care nu au un acoperiş deasupra capului, ci şi poveşti de viaţă impresionante. Un astfel de caz este şi cel mai nou beneficiar al serviciilor acestui centru. Este vorba despre o femeie cu studii superioare, care până acum doi ani a predat la o universitate din Braşov. „Sunt ultima venită în acest centru şi mulţumesc autorităţilor pentru condiţii. Există condiţii destul de bune. Am 51 de ani şi am rămas fără serviciu în septembrie 2011 pentru că nu au mai fost studenţi la universitate; am fost profesor universitar. Am predat la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Braşov. Am lucrat şi în cadrul Armatei, sunt inginer. Mi-am mai depus actele de şomaj şi încerc să caut de lucru. Nu am copii şi nu am fost căsătorită. Sunt scriitoare, am scris peste 22 de cărţi cu ISBN”, a declarat Luminiţa Nastovici.

Cu două case, în adăpostul statului
Femeia le-a precizat jurnaliştilor gorjeni că are două case în municipiul Târgu-Jiu, în centrul oraşului, însă nu are acces la niciuna, ambele fiind naţionalizate. Rude nu are, nefiind căsătorită şi neavând copii, iar restul neamurilor sale au migrat peste hotare. „Am o casă naţionalizată, de 70 de ani nu am putut să intru în această casă; este în strada Traian 53 şi aştept cu organele competente să pot intra în casă. Am două case naţionalizate şi nu pot intra în niciuna. Una este chiar în centrul oraşului. Toate rudele mele au migrat în străinătate, sunt în America. Fără casă am rămas din 2011; am fost evacuată în Braşov şi am stat în centre sociale acolo şi neavând domiciliu, am venit în Târgu-Jiu să-mi rezolv problemele, actele şi sunt mulţumită pentru că am sprijinul poliţiei din Târgu-Jiu”, a explicat Luminiţa Nastovici.

„În ţară merge doar sistemul Roşia Montană”
După o viaţă dedicată profesiei, după ani de studii, cărţi publicate şi lucrări de specialitate realizate cu eforturi destul de mari, Luminiţa Nastovici a ajuns pe drumuri. Dezamăgită de sistem, ea pare că s-a resemnat: „nu mai merge sistemul de proiecte economice în ţară, merge doar sistemul Roşia Montană. Condiţiile de viaţă sunt foarte grele. Nu doar eu, ca profesoară, ci toată lumea suferă în această perioadă”.
La Casa Iris, fostul lector universitar dr. Luminiţa Nastovici beneficiază de servicii bune, lucru pe care îl confirmă, declarându-se mulţumită şi de personalul din centru. În ciuda problemelor cu care se confruntă, ea continuă să lupte pentru a-şi recupera casele şi chiar pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here