“Produsele montane” vor ajunge pe masa gorjenilor

229

Guvernul a aprobat la mijlocul, săptămânii trecute, un act normativ care prevede că producătorii, cultivatorii, apicultorii care îşi desfăşoară activitatea de producţie în zona montană îşi vor promova produsele alimentare inscripţionând pe etichetă “produs montan”. Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru acest lucru trebuie să respecte o serie de condiţii, menţionate în caietul de sarcini, drept garanţie a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piaţă ca având origine certificată “produs montan”. Mai exact, etichetarea alimentelor cu menţiunea “produs montan” se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate “produs montan”. De asemenea, va gestiona Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”. Adoptarea hotărârii de guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here