Produsele de panificaţie, verificate de Protecţia Consumatorului

169

paineAngajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat în intervalul septembrie – octombrie, mai multe acţiuni de control pentru verificarea modului de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificaţie.

În această campanie, oamenii legii au verificat aspecte cu privire la calitatea produselor (gust, aspect, miros, prezenţa corpurilor străine, semne de alterare), starea ambalajelor pentru pâine şi a celor în care se transportă şi se comercializează produsele de panificaţie, încadrarea în cantitatea netă declarată, respectarea normelor de transport. „Transportul pâinii şi al produselor de panificaţie se face în mod obligatoriu cu mijloace de transport dotate corespunzător, iar pe pereţii exteriori se va înscrie denumirea produsului transportat, respectiv pâine”, a declarat Mihaela Răducan, comisar-şef în cadrul CJPC Gorj.

De asemenea, comisarii Protecţiei Consumatorilor au verificat ca denumirea sub care se vinde produsul să fie una clară şi să permită cumpărătorului să cunoască natura produsului (pâine albă, neagră, cu seminţe, şi nu pâine împletită, pâine de casă), fiind obligatorie şi menţionarea denumirii producătorului de pâine. Totodată, vânzătorii verificaţi au fost atenţionaţi cu privire la data durabilităţii minimale, deoarece pâinea şi produsele de panificaţie trebuie consumate în 24 de ore de la fabricare.

Amenzi de 42.400 de lei

Potrivit Mihaelei Răducan, acţiunile de control s-au desfăşurat atât în mediul urban, cât şi în cel rural, la producători, distribuitori, depozite en-gros, magazine. În urma efectuării unui număr de 25 de verificări ale agenţilor economici, comisarii gorjeni ai Protecţiei Consumatorilor i-au sancţionat pe toţi, neregulile fiind la ordinea zilei. Astfel, cantitatea de produse de panificaţie verificată a fost de 2.085 de kilograme, cu abateri au fost găsite 1.889 de kilograme de acest tip de produse. Constatarea acestor nereguli nu a fost trecută cu vederea de comisari, aplicându-se 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 22 de amenzi în valoare totală de 42.400 de lei, precum şi trei avertismente.

Principalele abateri constatate au fost: neafişarea furnizorului, a produselor livrate şi preţul de vânzare al pâinii, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, denumirea şi sediul social al unităţii unde se face vânzarea.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here