Produsele congelate, sub lupa Protecţiei Consumatorilor

104

produse congelateComisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au finalizat o tematică de control în urma căreia au verificat modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare sub formă congelată, în conformitate cu programul acţiunilor tematice de control desfăşurate la nivel naţional, program aprobat de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Conform Danielei Michi, purtător de cuvânt al CJPC Gorj, în cadrul acestei tematici au fost verificaţi şi sancţionaţi un număr de 12 operatori economici. „Am verificat o cantitate totală de 270 de kilograme de produse alimentare congelate precum legume, carne şi preparate din carne, îngheţată, peşte. În urma controalelor, s-a descoperit cantitatea de 150 de kilograme care nu se încadra în prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor. Ca urmare a deficienţelor constatate, toţi cei 12 operatori economici verificaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 24.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a declarat reprezentanta unităţii judeţene a Protecţiei Consumatorilor.

Produse oprite de la comercializare

Comisarii CJPC Gorj au depistat produse alimentare sub formă congelată pe al căror ambalaje nu se distingea data durabilităţii minimale, motiv pentru care a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare cantitatea de 56 de kilograme în valoare de 500 de lei şi au fost aplicate şase amenzi contravenţionale în valoare de 6.000 de lei. De asemenea, în urma controalelor, în congelatoarele unor magazine s-au depistat produse alimentare congelate pe ale căror ambalaje ori etichete nu erau înscrise informaţii astfel încât să fie uşor de înţeles sau acestea nu erau vizibile. „Aceste informaţii se refereau la denumirea sub care se vindea produsul, data durabilităţii minimale, condiţiile de păstrare, iar la mai multe produse lipsea inscripţionarea sintagmei a nu se recongela după decongelare”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJPC Gorj, Daniela Michi. În urma acestor deficienţe constatate cu privire la informarea consumatorilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 18.000 de lei şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a aproape 94 de kilograme de produse alimentare congelate a căror valoare este de 1.078 de lei.

Izabella Plăstoi

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here