Producerea legumelor ecologice – 24 – Principale boli – 1

430

Prezentăm aici succint principalele boli ale legumelor în grădina ecologică.
Făinarea – oidiumul este provocată de o ciupercă microscopică parazită și atacă din primăvară până în toamnă frunzele pe care formează puncte albe care apoi se întind foarte repede formând o peliculă prăfoasă de culoare gri. Frunzele astfel atacate se usucă repede și mor, iar pagubele provocate recoltelor pot fi uriașe. Combaterea presupune mai întâi evitarea extinderii bolii prin irigarea legumelor pe brazde astfel ca apa să nu ajungă pe frunze. Se mai pot face tratamente repetate cu decoct de coada calului sau infuzie de hrean sau arpagic a căror preparare am tratat-o în articolele anterioare.
Mana – este o boală fungică specifică multor culturi legumicole și nu numai. Ea constă în apariția pe fața frunzelor a unor pete albe, iar pe dosul frunzelor atacate în dreptul acestor pete apar pete cafenii. Frunzele astfel atacate se usucă, iar plantele își încetează creșterea. Pagubele pot fi uriașe. Boala își reduce până la încetare atacul pe timp secetos. Combaterea constă în primul rând în evitarea udatului excesiv și apoi în tratamente repetate cu zeamă bordeleză – 1 %, decoct de coada calului sau infuzie de usturoi, hrean ori arpagic.
Mucegaiul cenușiu – atacă foarte puternic în perioadele umede mai ales tinerele plante. Pe acestea apare o pâslă cenușie, mai întâi în puncte care apoi devin pete mari și se închid la culoare. Ciuperca atacă și fructele care se înmoaie și lasă impresia că sunt putrezite. Boala provoacă pagube mari și în depozitele inadecvate, iar produsele atacate se exclud de la utilizare. Combaterea constă în primul rând în evitarea udatului excesiv și apoi în tratamente repetate cu zeamă bordeleză – 1 %, sau infuzie de usturoi, hrean ori arpagic.
Rugina – parazitează plantele prin filamente care se agață de acestea, le înțeapă și le sug seva. Plantele astfel parazitate slăbesc și în final mor. Pe frunzele plantelor atacate apar pustule de culoare închisă. Combaterea constă în primul rând în evitarea udatului excesiv și apoi în tratamente repetate cu zeamă bordeleză – 1 %, decoct de coada calului sau infuzie de usturoi, hrean ori arpagic.
Măsuri generale de protecție contra bolilor – constau în:
– Împrejmuiți grădina ca mai sus și nu alungați cârtițele, broaștele, păsările sau alte animale folositoare menționate în articolele anterioare pentru a reduce prin ele numărul eventualilor vectori de origine animală.
-Respectați structura și rotația culturilor în grădina de legume ecologică.
– Folosiți soiuri și hibrizi autohtoni de legume, răsaduri viguroase și sănătoase.
– Eliberați terenul de toate resturile vegetale (acestea pot fi tocate și introduse în platforma de gunoi la compostat) și arați din toamnă ca iarna să acționeze puternic asupra solului și a componentelor sale distrugând și sporii de ciuperci dăunătoare.
– Fertilizați echilibrat culturile, înființați-le la timp și mențineți-le curate de buruieni.
– Faceți igienă culturală eliminând plantele bolnave și irecuperabile sau focarele de infecție și parazitare precum dracila pentru rugină ș a.
-Respectați cu strictețe densitățile și schemele de plantare specifice fiecărei culturi.
– După eventualele accidente climatice, precum grindina etc tratați imediat culturile cu zeamă bordeleză – 1 %.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here