Producătorii şi distribuitorii cer majorarea preţului electricităţii pentru populaţie

238
elcProducătorii, furnizorii şi distribuitorii de energie electrică din România au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţului energiei electrice pentru populaţie, din ianuarie 2010. ANRE urmează să ia o decizie în privinţa tarifelor în decembrie.

„Am primit solicitări atât de la producători, cât şi de la furnizori şi distribuitori, pentru majorarea preţului energiei electrice pentru populaţie, începând cu 1 ianuarie. Parţial, poate, această cerere a lor este justificată. Ei invocă faptul că trebuie să facă investiţii şi că scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional i-a afectat. ANRE nu exclude nici majorări, dar nici micşorări ale preţului energiei electrice. În decembrie, vom lua o decizie”, a declarat Viorel Alicus, director în cadrul ANRE.

Directorul din cadrul ANRE a adăugat că cea mai semnificativă variabilă în această decizie este cantitatea de electricitate produsă şi vândută. „Trebuie să ştim exact câtă energie electrică a produs şi cât a vândut fiecare companie”, a subliniat Alicus.
Reprezentantul ANRE a precizat totodată că, de la începutul anului şi până acum, consumul de energie electrică la nivel naţional s-a menţinut în scădere de circa 9%, faţă de 2008, aşa cum era şi la nivelul primului semestru al anului, pe fondul crizei.
Viorel Alicus a menţionat faptul că, până la sfârşitul acestui an, scăderea consumului de electricitate nu va depăşi 10%. ANRE se afla în subordinea directă a Guvernului şi are rolul de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here