Producătorii de energie verde din România ar putea intra în faliment din cauza noii legislații

1892

Potrivit Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), unele companii românești de energie eoliană și solară pot suferi pierderi grave după introducerea noilor prevederi ale legislației energetice a țării. Astfel, mai mulți producători de energie verde din România cu o capacitate totală de câteva mii de MW sunt în pericol de faliment în viitorul apropiat.

Companiile de energie verde vor fi acum obligate să deducă din profiturile lor costurile implicate în furnizarea de energie atunci când fermele lor eoliene și solare nu produc energie. Anterior, pentru a îndeplini condițiile contractelor de furnizare a energiei electrice, producătorii de energie verde și-au achiziționat deficiențele de energie în zilele înnorate și fără vânt. Iar fondurile cheltuite pentru achizițiile de energie au fost compensate de stat. Cu toate acestea, în urma noilor prevederi ale Legii energiei, acum aceste costuri sunt plasate pe umerii producătorilor de energie verde, ceea ce poate duce la o scădere gravă a profiturilor, până la pierderi inclusiv. Guvernul va acoperi acum costurile dezechilibrelor cu cel mult 5%, ceea ce, prin comparație, corespunde marjelor unor case de pariuri online, cum ar fi aceasta – https://slotv.ro/ro/betting . Cu toate acestea, dezechilibrele reale de aprovizionare pentru producătorii de energie eoliană și solară sunt de 40%, respectiv 25%.

Producătorii de energie verde, la rândul lor, consideră că actuala criză energetică a apărut deoarece ponderea energiilor regenerabile în producția totală de energie electrică este încă scăzută. La rândul său, energia regenerabilă face posibilă reducerea semnificativă a facturilor de energie electrică pentru utilizatorii finali. În special, problema care rezultă din modificările legislației energetice a țării va afecta companiile de producere a energiei eoliene cu o capacitate instalată totală de 3.000 MW, precum și unii producători mai mici cu o capacitate instalată totală de aproximativ 1.800 MW.

Legea privind adoptarea Regulamentului 119/2022 care prevede o modificare radicală a formulei de calcul a suprataxelor pentru producătorii de energie a fost adoptată de Camera Deputaților pe 23 noiembrie 2022. Noua lege va fi transmisă acum președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

De-a lungul anului 2022, legislația energetică românească a suferit mai multe modificări. În special, a fost introdus un mecanism de achiziție a energiei electrice la un preț de 450 lei pe 1 MWh, cu revânzarea ulterioară a acestei energii către consumatorii finali la același preț. De asemenea, în cadrul Planului Național de Redresare și Sustenabilitate, Guvernul României a inițiat închiderea mai multor centrale electrice din țară, precum și închiderea instalațiilor de producție pe bază de cărbune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.