Producători locali şi naţionali la Festivalul Toamnei de la Târgu-Jiu

441

Duminică, 4 octombrie, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu vor organiza o nouă ediţie a Festivalului Toamnei, eveniment cunoscut sub numele de Ziua Recoltei. În zilele ce preced evenimentele de duminică, pe bulevardul pietonal din centrul municipiului, vor fi amenajate standuri ale producătorilor locali şi naţionali care vor expune produse tradiţionale, specifice sezonului de toamnă, fructe şi legume, dar şi preparate din acestea.

Festivalul Toamnei va aduce din nou la Târgu-Jiu mai mulţi producători de bunătăţuri tradiţionale din ţară. Începând de joi, 1 octombrie, şi până pe 4 octombrie, în centrul municipiului, vor fi amenajate standuri ce vor compune Piaţa Ţărănească. La acestea, târgujienii vor putea găsi şi cumpăra o serie de produse specifice sezonului de toamnă.
Ediţia din acest an a Festivalului Toamnei va debuta pe 4 octombrie, la orele 10.00 cu primirea oficialităţilor în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. Ulterior, Fanfara “Armonia” va deschide evenimentul, iar artiştii Ansamblului Artistic Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” vor oferi un spectacol de excepţie pentru oamenii prezenţi în Piaţa Centrală. În aceeaşi locaţie, vor fi expoziţii de legume, fructe, flori, ceramică, utilaje agricole, demonstraţii de olărit, realizarea vinului, împletirea funiilor de ceapă şi usturoi, împletirea coşurilor. De asemenea, autorităţile locale vor oferi trei premii pieţarilor pentru cele mai frumoase standuri amenajate. Totodată, şi în Piaţa 9 Mai se vor degusta preparate culinare realizate cu produse din recolta acestui an.

Mustării rustice cu degustare
În cea de-a doua parte a zilei, seria manifestărilor dedicate Festivalului Toamnei se va muta în centrul municipiului, în zona Victoria-pietonal. Vor fi expoziţii de produse tradiţionale, iar persoane îmbrăcate în costume populare vor împărţi din coşuri de nuiele mere, pere, nuci şi vor crea atmosferă pe muzica unui taraf. În acelaşi timp, oamenii vor putea degusta must din cele două mustării rustice ce vor fi amenajate. Mustul se va servi din căni de pământ, iar reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj le vor prezenta oamenilor utilaje, teascuri, unelte, butoaie şi alte obiecte vechi folosite la producerea vinului, în vremea Târgu-Jiului de odinioară.
Totodată, în colaborare cu elevi ai Liceului de Artă “Constantin Brăiloiu” vor fi organizate ateliere de pictură cu tema “Începutul Toamnei”, iar membri ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu vor amenaja standuri de olari, ţesători, dogari, lingurari. De la ora 16.00, în amfiteatrul din zona centrală a municipiului, mai multe tarafuri vor oferi o serie de spectacole.
Întregul program organizat cu prilejul ediţiei din acest an a Festivalului Toamnei se va desfăşura în colaborare cu Şcoala Populară de Artă, Ansamblul “Doina Gorjului”, Edilitara Public SA, Liceul de Artă “Constantin Brăiloiu”, Muzeul Judeţean Gorj şi Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here