Procurorul Moţa, în vizorul CSM

367

emil motaProcurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) în vederea efectuării de către Inspecţia Judiciară de verificări cu privire la procurorul Gheorghe Emil Moţa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Sesizarea vizează faptul că acesta ar fi avut un comportament profesional incompatibil cu dispoziţiile din Codul deontologic al magistraţilor şi ar fi săvârşit abateri disciplinare constând în nerespectarea din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), în presă au apărut materiale care se refereau la o cauză soluţionată de Gheorghe Moţa, relatându-se cu privire la o serie de tensiuni apărute între procurorii de la acea unitate de parchet ca urmare a faptului că, într-o cauză având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă (malpraxis) în care procurorul criminalist a întocmit rechizitoriu, acesta nu a fost confirmat de prim procurorul unităţii de parchet. PÎCCJ menţionează că această cauză se află din anul 2008 înregistrată la parchet, iar până în anul 2010 s-a aflat în lucru la organele de poliţie şi în supravegherea procurorului, iar ulterior la procurorul Moţa, deşi nu a existat un act procedural de preluare a cauzei. ,,Acest fapt, în sine, reprezintă un interval de timp nerezonabil de soluţionare a unei cauze, aşa încât se impune a se aprecia şi asupra operativităţii soluţionării cauzei. (…) În urma verificărilor efectuate a rezultat că, după depunerea dosarului la mapa prim-procurorului pentru confirmarea sau infirmarea rechizitoriului întocmit în cauză, procurorul Moţa ar fi comunicat presei soluţia pe care a dispus-o”, se arată în comunicat.

Inspecţia Judiciară face verificări

De asemenea, din datele prezentate de conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a rezultat că procurorul Moţa, deşi a mai fost sancţionat de către CSM cu revocarea din funcţia de prim procuror, tot din cauza modalităţii defectuoase de îndeplinire a atribuţiilor profesionale, în special a celor privind relaţia cu presa, a continuat să manifeste aceeaşi atitudine neprofesionistă şi să prezinte poziţii publice în legătură cu dosare penale pe care le-a instrumentat, deşi soluţia pe care a dispus-o nu fusese supusă verificării de legalitate. ,,Procedând în acest mod a creat în spaţiul public o temă de dezbatere pe o cauză în lucru şi, în plus, potrivit datelor cauzei, a rezultat că durata de timp în care s-a aflat la acesta în lucru cauza respectivă este nerezonabilă. Urmează ca Inspecţia Judiciară din cadrul CSM să dispună verificări, potrivit competenţelor în materie”, mai arată PÎCCJ.

M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here