Procurorul Moţa cercetează evaziunea de aproape 900.000 de euro a primarului Troacă

307

De la începutul lunii martie, procurorul Emil Moţa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a preluat în directa cercetare dosarul penal care îi vizează pe primarul comunei Padeş, Mihai Troacă, şi pe Şerbu Galina, administrator al SC PANMIOR SRL, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Evaziunea priveşte suma de 871.000 de euro, echivalentul a 38 de miliarde de lei, iar în dosarul întocmit anul trecut s-au făcut deja actele procedurale. Cercetările au fost iniţiate de Poliţia Tismana şi preluate acum de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj. Recent, în dosar s-a cerut o nouă expertiză ce va fi realizată de o echipă formată din trei experţi. Trimiterea în judecată a lui Troacă în acest nou dosar şi o condamnare în decursul a trei ani în care el are deja o condamnare la un an de închisoare cu suspendare, îl trimite pe edilul local după gratii, urmând să efectueze şi pedeapsa la regimul circulaţiei, primită recent.

Primarul PDL de Padeş, Mihai Troacă, a făcut afaceri cu Şerbu Galina, administratorul de la SC PANMIOR SRL, înainte să fie ales edil al localităţii. Este vorba de achiziţionarea unor utilaje, dar tranzacţia nu a decurs conform legii, cei doi fiind suspecţi de evaziune. Infracţiunea produsă înainte de 2012, ajunge la urechile anchetatorilor anul trecut când Poliţia Tismana şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj încep primele verificări. Se înregistrează dosarul nr. 2575/P/2013, în care, cei doi parteneri de afaceri sunt cercetaţi pentru evaziune.
Cercetările sunt începute de Poliţia Tismana sub coordonarea procurorului Moţa, ca pe parcursul anchetei, procurorul de caz să decidă că lucrările sunt mult mai complicate, iar cercetarea îi este repartizată Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj, Minel Sanda fiind poliţistul care face aceste cercetări.
Pe parcursul anchetei, în ultimul an, în dosar se face o primă expertiză economică de specialitate. Aceasta relevă un prejudiciu cauzat statului de 38 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 900.000 de euro.
Din primele cercetări, ar fi reieşit însă un prejudiciu creat statului de cei doi de aproximativ 60 de miliarde de lei.

troacaTroacă a dat-o în bară şi la Braşov
Deşi se ştia cercetat în acest dosar greu, pentru care îl poate paşte închisoare chiar şi până la 6 ani, Mihai Troacă, primarul de Padeş, îşi permite să încalce şi legea rutieră la Braşov, urcând la volan cu carnetul de conducere suspendat. La începutul acestei luni, Troacă primeşte o condamnare la un an de închisoare cu suspendare în acest dosar, cu un termen de încercare de trei ani de zile. Troacă face recurs la sentinţa dată de Judecătoria Braşov, sperând la o pedeapsă mai blândă din partea magistraţilor de la Tribunalul Braşov, deşi el nu este la prima abatere privind condusul fără permis.
Tot Troacă, pe lângă fapta din 2012 comisă pe raza judeţului Braşov, mai face şi alte boacăne. Are, din acest motiv, o plângere penală pentru abuz în serviciu, una pentru inducerea în eroare a organelor judiciare şi una pentru achiziţionare şi inscripţionare ilegală a autoturismului Duster din dotarea Primăriei Padeş.
În ciuda acestui trecut “glorios”, Troacă nu îşi încape în piele când vine vorba de influenţă la nivelul unor instituţii publice, instanţe sau chiar ministere. Din acest motiv, o sesizare privind cursul dosarului de evaziune a ajuns, recent, la DNA Bucureşti, în care se cere, cu insistenţă, soluţionarea cu responsabilitate şi de urgenţă a acestui dosar.

Trădare, trădare, dar să ştim şi noi!
Sesizarea ajunsă la DNA are la bază temeri potrivit cărora influentul Troacă ar putea prin persoanele sus-puse cu a căror prietenie se laudă să influenţeze cursul dosarului, ajuns din 6 martie la procurorul supraveghetor Moţa. Sunt temeri şi că poliţistul de la Investigarea Fraudelor ar putea fi “apretat” de superiori ca cercetările viitoare să-l favorizeze pe Troacă, iar procurorul Moţa să fie pus în situaţia de a le accepta.
Totuşi, sunt şi speranţe că profesionalismul celor doi anchetatori îşi va spune cuvântul, iar cei vinovaţi vor suporta consecinţele legii.
Anamaria Stoica

3 COMENTARII

  1. Troaca este un domn ? De fapt poate ca ai dreptate ,,,,,un domn puscarias . Oricum intrebarea persista , cine mai plimba nevasta blonda a lui Pora ? Iar cu privire la ,, camasa si costum ,, mai lasa , Troaca a crescut in itari si opinci de cauciuc , numai cand a dat de banii proveniti din defrisarea ilegala a padurilor Padesului a trecut si el la ,,,,camasa si costum .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here