Procurorii DNA cer pedepse cu executare pentru Manţog şi Vulpe

404

vulpeJudecătorii supremi Ioana Bogdan, acesta fiind preşedinte, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru au amânat cu două săptămâni pronunţarea în dosarul în care Ionel Manţog şi Ion Vulpe, au fost trimişi în judecată de DNA în cauza strămutaţilor de lux. Procurorii DNA au făcut recurs împotriva sentinţei date de Tribunalul Sibiu şi împotriva deciziei Curţii de Apel Alba-Iulia, prin care Manţog a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, iar Vulpe a fost achitat. Decizia ÎCCJ este definitivă. Pe data de 21 iunie însă magistraţii de şedinţă se vor pronunţa în acest dosar aflat de 6 ani pe rol, procurorul DNA, Monica Danciu, cerând, încă de la termenul trecut, pedepse cu executare pentru Manţog şi Vulpe.

Procurorul de şedinţă al DNA, Monica Danciu, a solicitat celor trei judecători să constate că inculpaţii se fac vinovaţi de infracţiunile reţinute în sarcina lor, şi, pe cale de consecinţă, să dispună condamnarea acestora la pedepse privative de libertate. Procurorul DNA a precizat că, Picture 090graţie funcţiilor deţinute, Manţog şi Vulpe au avut acces la informaţii secrete cu privire la locaţiile în care urma să se extindă exploatarea minieră, informaţii pe care le-au utilizat pentru a cumpăra imobile la preţ redus în zona respectivă, pentru care au fost despăgubiţi de exploataţie prin construirea unor vile luxoase.

Fără prescripţie specială

Pentru a-şi susţine cauza procurorul a dat exemplul unei familii care nu a reuşit, timp de 8 ani, să îşi schimbe imobilul cu unul aflat într-o zonă exterioară extinderii exploatării miniere, ceea ce a determinat familia respectivă să îşi vândă casa unuia dintre apropiaţii inculpaţilor, acesta reuşind, la scurt timp, să primească despăgubirea în cauză. Procurorul a susţinut de asemenea că în dosar nu a intervenit prescripţia specială, pentru că judecarea cauzei a fost suspendată de 4 ori, iar termenul de prescripţie nu s-a împlinit încă.

Răzbunări politice

În ceea ce îl priveşte pe Vulpe, procurorul a precizat că acesta a fost acuzat şi de faptul că, după ce a primit, la schimb, un imobil, acesta a primit dotări de lux, maşină de spălat vase, maşină de spălat haine, senzori de mişcare şi instalaţii audio-video pe care nu le-a plătit. În schimb, cel care i-a construit vila lui Vulpe, pe banii Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, ar fi primit, conform procurorului de şedinţă, contracte grase de la stat. Avocaţii au acuzat răzbunări politice şi au cerut ca dosarul să fie judecat pe fond la instanţa supremă. În replică, avocatul lui Ion Vulpe a solicitat instanţei să dispună achitarea clientului său, pe motiv că informaţiile cu privire la întinderea exploatării miniere erau publice cu 20 de ani înainte ca acest lucru să se întâmple, iar planurile privind întinderea exploatării erau afişate la primărie. Avocatul a menţionat de asemenea că Vulpe a fost doar doi ani director la Compania Naţională a Lignitului Oltenia, însă nu acesta este intervalul de timp în care au susţinut procurorii DNA că s-au comis faptele. În final, avocatul a precizat că Vulpe a moştenit case în zona respectivă, şi că, în schimbul a cinci gospodării, i-a fost construită o vilă într-un cartier rezidenţial, iar diferenţa de bani rezultată din construcţia vilei a fost achitată din buzunarul lui Vulpe.

Pleacă ai noştri, vin ai noştri…

“În 2004, Clement Mocanu, că de la el a pornit tot, Mocanu, a făcut denunţ împotriva lui Mischie, împotriva lui Manţog, împotriva tuturor pesediştilor. Ştiti cum e, pleacă ai lor, vin ai noştri. Cam aşa s-a întâmplat şi în acest caz. Chiar şi aşa, Mocanu a recunoscut că el a fost chemat la DNA şi pus să facă denunţ, nu el l-a făcut, de bună-voie. Chiar şi aşa, Mocanu nu a zis textual că i-a dat bani sau bunuri lui Vulpe, iar pretinsa mită este de fapt diferenţa de bani la construcţia vilei, pe care familia Vulpe a achitat-o şi există o decizie definitivă şi irevocabilă care atestă asta”, a susţinut avocatul când dosarul a rămas în pronunţare.

Avocatul lui Manţog vrea casarea sentinţei

La rândul său, apărătorul lui Ionel Manţog, avocatul Marian Nazat, a cerut instanţei supreme să dispună casarea sentinţei de la Tribunalul Sibiu şi a deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia, şi să dispună ca dosarul să fie judecat în fond de Înalta Curte. Asta pentru că, potrivit lui Nazat, DNA a construit un alt dosar, în conexitate cu acesta, în care acuzat şi trimis în judecată a fost Cosmin Popescu, acesta din urmă fiind ales deputat. Prin urmare, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine instanţei supreme, iar dosarul lui Manţog este unul conex cu al lui Popescu. În final, avocatul Marian Nazat a cerut instanţei supreme să constate că în cauză nu există nicio expertiză care să ateste prejudiciul creat de cei doi inculpaţi, ci numai o constatare tehnico-ştiinţifică făcută de un specialist al DNA, însă, cum la întocmirea acestei constatări, nu a avut acces şi un expert independent, drepturile inculpaţilor nu au fost respectate.

A.STOICA

Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de DNA în martie 2006, fiind acuzaţi că au folosit informaţii ce nu erau destinate publicităţii „în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. Procurorii au menţionat că, în perioada 2001-2002, Ionel Manţog şi Vulpe au achiziţionat, direct sau prin interpuşi, case şi terenuri situate în mai multe comune din judeţul Gorj, ştiind că acele imobile urmau să fie expropriate pentru extinderea exploatărilor de lignit ale CNLO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here