Procurorii au dat chix cu primarul din Borăscu, mita de 5000 de lei inexplicabilă

602

Constantin Ţucu, edilul din Borăscu, este singurul dintre conducătorii de administraţii locale, audiaţi săptămâna trecută în dosarul “Ydail”, care a scăpat cel mai ieftin după teroarea indusă, săptămâna trecută, de către anchetatori celor 12 audiaţi pentru corupţie şi abuz în serviciu. Deşi la rândul lui s-a ales cu locuinţa percheziţionată şi a stat ore în şir în custodia poliţiştilor până să dea declaraţiile din dosar, Ţucu s-a ales, în final, doar cu calitatea de suspect pentru luare de mită, acuzele la adresa sa neavând, din câte se pare, fundament. Mai exact, procurorii nu au putut face legătura între presupusa mită, în valoare de 5000 de lei, dată în ianuarie, şi primar, asta şi pentru că lucrările firmei Ydail, câştigate prin SEAP, nici măcar nu începuseră în comună. De altfel, în lipsa finalizării unei părţi din investiţie, Primăria Borăscu nici nu a făcut, în perioada respectivă, vreo plată către Ydail.

Marţi dimineaţa şi primarul din Borăscu, Constantin Ţucu, ca şi cei opt omologi ai săi, a fost adus cu mandat la IPJ Gorj, cu scopul de a fi audiat apoi de procurorii Parchetului Judeţean în dosarul de corupţie pornit de la firma Ydail Construct. A fost ţinut aproape 12 ore în sediul poliţiei, ca abia la ora 24.00 să ajungă să dea ochii cu un procuror. “Am ajuns la ora 13.00 la IPJ şi am fost audiat după ora 24.00, şi asta doar o jumătate de oră. La Parchet mi s-a spus că aş fi luat o mită de 5000 de lei de la Doru Şandru, administratorul Ydail, şi asta în ianuarie 2015. Am negat că am luat banii, şi chiar am explicat că Ydail a obţinut o lucrare cu Primăria Borăscu, prin SEAP, în luna noiembrie a anului trecut. Lucrările au început abia în aprilie… Pentru ce să mi se fi dat mită dacă lucrarea s-a obţinut prin licitaţie, apoi nu am făcut atunci vreo plată spre Ydail, nu avem nicio factură de-a firmei de plătit în ianuarie şi nici înainte? Explicaţiile mele cred că s-au înţeles şi am fost eliberat. Am rămas însă suspect în acest dosar în care cred, în continuare, că s-a dorit mai mult.. Nu noi, primarii, s-a dorit să fim puşi la zid, ţinta era, cu siguranţă, mult mai sus”, a declarat primarul Ţucu.

Şandru nu e acuzat pentru mită dată la Borăscu!
Cert este că, într-adevăr Ţucu este singurul primar al cărui nume nu apare în referatul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, întocmit după reţinerea celor zece pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, fapt care face credibil cele spuse de edil.
Să nu uităm că, în acelaşi referat apare însă numele primarului din Stejari, Ştefan Lupu, şi el audiat, dar eliberat marţea trecută, mita dată acestuia fiind, conform documentului, de 15.000 de lei. În cazul lui Lupu însă data acordării mitei, potrivit referatului procurorilor, a coincis cu data în care primarul a aprobat la plată o factură pentru Ydail. Mai mult, administratorul Ydail este sub control judiciar pentru dare de mită şi pentru cei 15.000 de lei pe care procurorii susţin că acesta i-ar fi dat edilului din Stejari, în timp ce acuzele pentru Borăscu nu apar în acest act.

“Sunt la dispoziţia procurorilor”!
Edilul de Borăscu susţine că se află oricând la dispoziţia procurorilor şi nu se teme să sublinieze că instituţia pe care o conduce a avut mai multe lucrări cu Ydail, de care se declară, în continuare, mulţumit. “Am şi eu localnici din Borăscu care muncesc la Ydail, este regretabil că se întâmplă aceste lucruri. Ydail a lucrat bine în Borăscu spre deosebire de alte firme care au fost la un pas să ne lase fără finanţarea europeană. Sunt convins că şi alţi colegi de-ai mei, primari, au aceeaşi părere. Nu ştiu ce dovezi au procurorii şi nu le comentez decât pe cele care mă privesc, dar este păcat că această firmă este împinsă spre închidere”, a conchis edilul Ţucu.

Reamintim că, opt primari, fostul administrator public al Primăriei Rovinari şi administratorul unei societăţi, reţinuţi într-un dosar cu infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, au fost puşi sub control judiciar pe 10 decembrie, magistraţii Tribunalului Gorj respingând cererea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele acestora. Este vorba de primarul Mihai Calotă (comuna Urdari), care a fost reţinut într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, infracţiuni de corupţie şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale în legătură cu care au avut loc unele percheziţii marţi dimineaţă, în urma cărora au fost reţinuţi primarii Adrian Mangu (comuna Bărbăteşti), Ilie Petroi (comuna Aninoasa), Sorin Bucurescu (comuna Slivileşti), Petre Grigorie (comuna Plopşoru), Florinel Ţuilă (comuna Cătunele), Ion Gruescu (Negomir) şi Ana Ceană (comuna Melineşti), toţi fiind puşi sub control judiciar. Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Constantin Podaru, fost administrator public al oraşului Rovinari, şi al administratorului societăţii comerciale Ydail.
Marţi dimineaţă, anchetatorii au desfăşurat percheziţii la domiciliile primarilor din comunele: Slivileşti, Cătune, Stejari, Aninoasa, Borăscu, Negomir, Bărbăteşti, Plopşoru (judeţul Gorj) şi Melineşti (judeţul Dolj). Potrivit unui comunicat al IPJ Gorj, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat nouă percheziţii într-o cauză penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la locuinţele unor primari bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu. Pentru probarea întregii activităţi infracţionale, poliţiştii au ridicat documente de la zece instituţii administrative locale.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Ce face Primarul din Borascu pe victima si ca nu ar fi luat mita? Atunci de unde are acest Mascarici atata avere? Pana la urma o sa aiba procurorii dreptate.Dupa parerea mea acest primar trebuia arestat de cel putin 15 ani. Dar niciodata nu e prea tarziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here