Procesul unui cunoscut afacerist din Gorj, amânat până în toamnă

305

Procesul finului fostului judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, în urma căruia va fi stabilită sentința definitivă, va avea loc în luna septembrie a acestui an. Instanța supremă a amânat cauza la primul termen, pentru citarea tuturor inculpaților din dosarul care vizează infracțiuni de corupție. Omul de afaceri Ion Bîrcină zis Goeru a formulat apel după ce, pe 3 martie, Curtea de Apel București a decis condamnarea sa la închisoare, la fel ca și în cazul colegului său de dosar, fostul senator Olosz Gergely.

Inițial, Bîrcină a aflat sentința în anul 2013, când a primit patru ani de închisoare cu executare, însă, după trei luni, magistrații au desființat integral sentinţa şi au constatat că “soluţionarea cauzei în primă instanţă revine Curţii de Apel Bucureşti”, instanță care l-a condamnat în 2016 la 1 an şi 4 luni de închisoare. În total, cinci persoane sunt judecate în acest dosar. Fostul senator Olosz Gergely a primit trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în perioada în care a fost preşedinte al ANRE ar fi ajutat reprezentanţii unor firme să obţină contracte oneroase.
Ion Bîrcină a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat că a dat mită pentru contracte în energie. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada mai 2010 – februarie 2011, inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În urmă cu două luni, omul de afaceri din Gorj a fost arestat preventiv, de judecătorii de la Tribunalul București, într-un alt dosar, de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproximativ trei milioane euro, recent fiind însă eliberat. Nu s-a aflat însă pentru prima dată în arest. În luna ianuarie a anului 2012, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore pentru mărturie mincinoasă în dosarul lui Doru Şerban, zis “Habitu”.
Mai mult, Bîrcină este judecat, din luna septembrie a anului trecut, pentru cumpărare de influență, în dosarul în care inculpat este și Toni Greblă.
Celebru a devenit însă în 2010, când Goeru şi-a măritat cu mare fast una dintre fiice. Cei 11 nași au fost aduși la Târgu-Jiu cu elicopterele.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here