Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNM) a luat iar vineri drumul Turceniului pentru a discuta şi cu restul şefilor Complexului Energetic(CE) Turceni, despre intenţia administraţiei de a anula, în instanţă, cei 6,5 la mie din fondul de salarii, oferit de unitatea sindicatelor.
Asta după ce Condescu a mai bătut acelaşi drum, în urmă cu o săptămână, dar în lipsa şefilor unităţii, aflaţi în vizită de lucru în Austria. Astfel, vineri, în timp ce administraţia era reprezentată de patru jurişti în procesul de la Tribunalul Gorj cu Sindicatele, Condescu încerca să tragă sforile la CE Turceni, schimbând tonul ameninţător, în unul calm şi mieros.
Schimbare de tactică a lui Marin Condescu în raportul tensionat cu şefii CE Turceni. După ce a realizat că încercarea de a-l atrage de partea sa pe directorul de Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă a dat chix, deoarece documentul semnat de pedelistul în cauză nu îi va aduce prea mare avantaj la instanţă, Condescu s-a deplasat iar la Turceni pentru a vedea în ce ape se scaldă restul şefilor unităţii energetice. Interesant este că vizita lui Condescu avea loc tocmai în timp ce jurista CE Turceni, Maria Pecingină Bârsan Mladin, însoţită de încă trei aghiotanţi, toţi jurişti în cadrul CE Turceni, erau la Tribunalul Gorj pentru a susţine demersul unităţii energetice. Dacă CE Turceni s-a prezentat ,,blindat” în instanţă, sindicatele reprezentate de doar unul dintre vicepreşedinţii de la Jilţ a solicitat o amânare a procesului, pentru ca Sindicatele să pregătească apărarea. Următorul termen în proces va fi 24 februarie, aprobându-se solicitarea reprezentantului sindicatelor. Condescu speră, cu siguranţă, prin această amânare, să răzgândească conducerea CE Turceni în legătură cu demersul unităţii energetice de a tăia porţia de bani sindicatelor.
FNM, prin Pecingină în cauza cu CE Turceni
În acelaşi timp, Federaţia Naţională a Muncii prin avocatul Gheorghe Pecingină face o cerere de intervenţie în nume propriu prin care îşi arată intenţia ca FNM să fie introdusă în această cauză. FNM cere, de asemenea, instanţei Tribunalului Gorj constatarea nulităţii clauzelor conţinute în art.28 din Contractul Colectiv de Muncă, la nivelul CE Turceni, pentru anii 2009-2012. Acest articol se referă la încadrarea pe postul de inspectori protecţie socială a liderilor de sindicat, constituirea fondului de 7 la mie pentru negocierile colective şi urmărirea executării contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, acordarea de nivele de salarizare peste limita maximă negociată salariaţilor aleşi în conducerea organizaţiilor sindicale. FNM susţine că sindicaliştii pe care îi reprezintă la CE Turceni le-au cerut să le apere astfel drepturile, dorind înlăturarea situaţiilor discriminatorii. Singurul aspect negativ constatat în acest demers sindical este că avocatul Gheorghe Pecingină a declarat cu câteva zile înainte de a apăra FNM în instanţă tocmai inversul a ceea ce a susţinut vineri. Pecingină susţine că demersul sindicatelor nu va avea nici un succes în instanţă, ca apoi la câteva zile să susţină exact inversul în faţa judecătorului, de data asta însă în numele FNM.
Cum vor combate sindicatele?!
Momentan nu se cunoaşte cum îşi vor pregăti apărarea sindicatele, se ştie doar că acestea au făcut o întâmpinare în dosar şi au cerut amânarea cauzei, aprobându-li-se o păsuire de două săptămâni. Să nu uităm că CE Craiova nu are constituit un fond similar cu cel de la CE Turceni şi că CNH Petroşani se judecă cu sindicatele şi acum pentru că nu mai dă banii din fond sindicatelor ca urmare a unui act de control al Curţii de Conturi. Procesul cu sindicatele din Petroşani nu s-a finalizat, ceea ce avantajează până acum sindicatele din Turceni.
Anamaria Stoica