Procesul mitei lui Goeru se reia la București

715

Proceul cunoscutului om de afaceri gorjean de etnie romă Ion Bîrcină (Dan Goeru) se va relua spre sfârșitul lunii viitoare la București de la zero, la mai bine de o jumătate de an după ce o instanță a constatat că acesta și „asociații” săi au fost condamnați la închisoare de către un complet de magistrați care nu aveau competența să decidă acest lucru. Tribunalul București a stabilit în vara anului trecut anumite pedepse pentru inculpații din acest dosar, dar, la apel, Curtea de Apel București a constatat că ea era instanța care trebuia să soluționeze pe fond acest proces și, ca urmare, în luna mai întreaga judecată se reia de la zero.

În acest dosar, Bîrcină a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție împreună cu fostul deputat UDMR Gergely Olosz, fost șef al Agenției Naționale de Reglementare a Energiei, precum și alți doi administratori de firmă, Cătălin Stan și Ovidiu Ionel Badea, care l-ar fi ajutat pe Goeru și pe un partener de-al acestuia, Costin Iliescu, să obțină contracte oneroase pentru firmele pe care le reprezentau. Procurorii anticorupție vorbesc despre șpăgi de peste o jumătate de milion de euro și de 400.000 de lei pe care fostul șef al ANRE le-ar fi primit de la Bîrcină și amicii săi pentru ca Olozs să-i ajute pe aceștia să obțină contracte avantajoase de vânzare a energiei electrice, printre altele.
“De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene”, susține DNA.
Prima sentință din acest proces, cea declarată ilegală și pronunțată anul trecut de Tribunalul București, prevedea o condamnare a lui Olosz la 7 ani de închisoare și 4 ani pentru Bîrcină, ceilalți trei inculpați primind câte trei ani cu suspendare, executarea fiind în cazul lor înlocuită cu un termen de încercare de cinci ani. De la fostul șef al ANRE judecătorii mai dispuneau confiscarea șpăgilor primite, acum rămânând de văzut dacă probele de la dosar îi vor convinge și pe judecătorii Curții de Apel Craiova să dea un verdict similar sau dacă nu cumva, între timp, faptele de acum câțiva ani se vor prescrie, spre bucuria inculpaților.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here