Procesul lui Negrescu, în locul Festivalului Naţional de Teatru “Elvira Godeanu”

230

Ediţia cu numărul XV a Festivalului Naţional de Teatru “Elvira Godeanu”, care ar fi trebuit să se organizeze în municipiu, începând de luna viitoare, nu va mai avea loc. În schimb, pe 5 mai, managerul instituţiei în cauză, Marian Negrescu, încă ocupant al acestui post în ciuda trimiterii sale în judecată, va da ochi cu magistraţii în procesul său penal, care are la bază şi înghiţirea unor fonduri substanţiale, în interes propriu, şi pentru acest festival. Manifestarea, derulată fără întreruperi, pe parcursul a 14 ani a reuşit să fie astfel scoasă din grilă şi urmare a managementului neperformant a lui Negrescu care, de data aceasta, nu a mai convins autorităţile municipale să-i finanţeze proiectul care avea ca scop şi umplerea propriului buzunar. Autorităţile au preferat să facă investiţii de extindere a clădirii teatrului, în loc să mai bage bani în manifestarea devenită, după câteva ediţii, doar capriciul lui Negrescu.

În bugetul Teatrului Dramatic din Târgu-Jiu, “Zilele Elvira Godeanu” nu se mai regăsesc anul acesta, municipalitatea preferând să iniţieze luna viitoare lucrări de extindere a clădirii în care funcţionează de 13 ani această instituţie. La luarea acestei decizii a contribuit şi scandalul penal în care este implicat managerul teatrului, Marian Negrescu, care este preocupat acum doar să-şi păstreze funcţia, dar şi raportul ANI care a demonstrat publicului că manifestarea “Zilele Elvira Godeanu”, ca şi celelalte similare, au avut ca scop principal doar îmbogăţirea injustă a iniţiatorului.

Peste 10.700 de lei, numai pentru ediţia a VIII-a a manifestării
De altfel, potrivit raportului în cauză, numai la ediţia din 2008, Negrescu a încasat pe un contract privind doar caietele program ale manifestării 5.015 lei brut. Pentru acelaşi eveniment, şeful instituţiei a mai semnat un acord cu municipalitatea, dar pentru scenariul şi prezentarea evenimentului, pentru efortul său el mai încasând alţi 2800 de lei brut. Pentru aceeaşi ediţie, dar de data aceasta pentru regia la desemnarea câştigătorilor “Zilelor Elvira Godeanu”, Negrescu a semnat al treilea contract băgându-şi în buzunar alţi bani publici, mai exact încă 5.560 de lei brut. Această sumă i s-a acordat lui Negrescu numai pentru ediţia cu numărul opt a “Zilelor Elvira Godeanu” din 2008.

“Primă” de peste 20.000 de lei pentru ediţia a IX-a a Festivalului
În 2009, Negrescu s-a zbătut să obţină finanţare şi pentru ediţia cu numărul IX a Festivalului de Teatru “Zilele Elvira Godeanu”, conştient fiind că manifestarea îl va face mai bogat cu câteva zeci de milioane de lei.
De data aceasta a crescut potul, cerând aleşilor municipali să-i aprobe 13.500 de lei doar pentru conceperea Caietelor Program “Zilele Elvira Godeanu”. Pentru regia “Galei Premiilor Elvira Godeanu”, Negrescu pretinde în mai 2009 încă 9.500 de lei. Astfel, dintr-un foc, “prima” lui Negrescu din luna mai pe care şi-a gândit-o şi obţinut-o singur a fost de 23.000 de lei. Asta pe lângă salariu şi alte prestaţii specifice din luna respectivă. Ca atare, ca naiba să nu îşi dorească Negrescu să nu fie zburat din scaunul în care a “gândit” acest plan de îmbogăţire proprie pe banii municipalităţii.

Ediţia a X-a, alţi 12.000 de lei net pentru Negrescu
Foamea de bani publici a managerului teatrului dramatic nu se astâmpără în 2009, ci se manifestă la fel de pregnant şi în 2010. De data aceasta, Negrescu se mulţumeşte cu 12.000 de lei net pentru conceperea Caietului Program a “Zilelor Elvira Godeanu”.
Negrescu are parte şi de alte “firmituri” financiare şi la următoarele ediţii ale manifestării, completate cu deja cunoscuta modalitate proprie şi patentată de stoarcere repetată a banilor publici, “Balul teatrului”.

Primăria Târgu-Jiu a ales să nu mai organizeze ediţia a XV-a
Punând în balanţă toate aceste realităţi, la stabilirea bugetului instituţiei de cultură pe 2015, “Zilele Elvira Godeanu” nu au mai primit finanţarea dorită de Marian Negrescu, capabil şi în postura de inculpat să apară în faţa invitaţilor la festival, pe scenă, drept imaculat.
Conducerea Primăriei Târgu-Jiu a stabilit astfel că banii pentru Negrescu, pardon, pentru o nouă ediţie a “Zilelor Elvira Godeanu” şi-ar găsi mai repede utilitatea în realizarea unor investiţii importante în clădirea teatrului. Astfel, în luna mai când în instituţie ar fi trebuit să se organizeze o nouă ediţie a acestui festival, se vor începe aici lucrări de modernizare şi extindere, acoperişul clădirii fiind şi el vizat de acestea.

Teatrul sub schele, Negrescu sub robă
În timp ce, luna viitoare, teatrul intră în reabilitări, Negrescu se va prezenta în faţa instanţei de judecată în procesul său penal. Justiţia a stabilit ca pe 5 mai, acesta să dea ochi cu judecătorul pentru conflict de interese, mai exact să explice cum a reuşit să-şi însuşească 4,6 miliarde de lei vechi din instituţia pe care o conduce.
De altfel, până pe 5 mai s-ar putea clarifica şi situaţia lui Negrescu, propus, luna trecută, de o comisie a Primăriei Târgu-Jiu pentru suspendare din funcţie. Problema “Negrescu” se aşteaptă să apară pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Municipal Târgu-Jiu de luni după-amiaza, marţi şi astăzi fiind şedinţele pe comisii.
Sunt oricum de notorietate încercările disperate al lui Negrescu de a convinge conducerea primăriei, prin întâlniri repetate, să-l lase în funcţie, asta însă după ce a dat în judecată direcţiile instituţiei că i s-a amânat luarea unei decizii privind viitoarea sa suspendare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here