Procesul Bankwatch vs. CEO, amânat o lună și jumătate!

1219

Tribunalul București a decis, vineri, 16 septembrie a.c., acordarea unui nou termen în cauza în care se judecă solicitarea Asociației Bankwatch de anulare a acordului de mediu și ale actelor premergătoare emiterii acestuia de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj pentru Cariera Roșia, cea mai mare exploatare de lignit a Complexului Energetic Oltenia.
Instanța a decis amânarea judecății, până la data de 28 octombrie, ”pentru a se studia înscrisurile de la dosar”.

De doi ani și două luni se judecă acțiunea introdusă de Asociația Bankwatch împotriva documentelor de mediu ale Carierei Roșia. Cererea de anulare a acestora a fost formulată pe 28 iulie 2020, la Tribunalul București și s-au derulat deja 15 termene ale procesului. Magistrații Tribunalului București au hotărât, la finele săptămânii trecute, acordarea unui nou termen, peste o lună și jumătate, pentru a se studia unele înscrisuri depuse la dosar.
Acțiunea Bankwatch a creat tensiune în CEO, dar și în mediul politic, după ce, la jumătatea lunii iunie, judecătorii au decis, printr-o încheiere de ședință, suspendarea deciziei de încadrare, din ianuarie 2020, şi a acordului de mediu, documente emise de APM Gorj, până la pronunțarea pe fond a instanței asupra acțiunii în anulare a acestora, așa că exploatarea minieră Roșia nu și-a mai putut extinde fronturile de lucru.
În spațiul public, au apărut acuze din partea liderilor politici locali la adresa USR, cum că ar fi în spatele blocării Carierei Roșia, după ce Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, membru USR și candidat la șefia partidului, la acel moment, a venit la poarta exploatării miniere, pe 31 iulie a.c., și a sesizat poliția pentru a pune în executare decizia instanței, adică activitatea carierei să fie oprită.
Pe 23 august, Curtea de Apel București a admis recursurile CEO și APM Gorj, formulate împotriva încheierii Tribunalului București și a hotărât respingerea cererii de suspendare a documentelor de mediu. De la acel moment, activitatea de exploatare a lignitului în cea mai mare carieră a CEO a revenit la normal și se aștepta soluționarea dosarului și cu privire la cererea de anulare, însă tensiunea se prelungește până la finele lunii viitoare, după cum a stabilit Tribunalul Bucuresti.
Trebuie amintit că, în octombrie 2019, Curtea de Apel București a anulat acordul de mediu emis de APM Gorj, în 2016, pentru Cariera Roșia. La acea vreme, Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu, printre altele fiind invocat și faptul că exploatarea minieră a afectat ”o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care contribuie la păstrarea echilibrului ecologic”.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here