Proces devansat pentru traficanți de droguri din Obreja!

5295

Curtea de Apel Craiova a devansat cu mai bine de o lună judecarea contestațiilor pe care le-au depus inculpații dintr-un dosar de trafic de droguri condamnați la începutul acestui an de Tribunalul Gorj la diverse pedepse. Procesul celor patru ar fi trebuit să se reia la mijlocul lunii viitoare, înainte de Paști, dar magistrații au devansat termenul pentru ziua de ieri, până la Paști inculpații având șansa să afle verdictul final al instanțelor, date fiind termenele rapide din acest dosar. Încă de la început inculpații au pledat vinovați și asta a făcut posibil ca și la Tribunalul Gorj sentința să fie pronunțată repede, dat fiind faptul că prinderea în flagrant a acestora s-a realizat în vara anului trecut. Cap de afiș în dosar este Nicolae Bobu, zis Elvis, împreună cu soția sa, Corina Pavel. Inculpați mai sunt și Codruț Bobu și Cătălin Bobu, care și ei au pledat vinovați în fața magistraților gorjeni.
„Elvis” a fost reținut și ulterior arestat preventiv începând cu data de 9 august 2019, prinderea lui realizându-se după un filaj ca la carte. Ofițerii și procurorii antidrog aflaseră că bărbatul vindea canabis direct sau cu ajutorul membrilor familiei direct de la domiciliul său din cartierul Obreja. Ancheta a scos la iveală nu mai puțin de 161 de astfel de tranzacții pe care inculpatul le-a recunoscut pe parcursul cercetărilor și ulterior în timpul procesului. Luat în vizor de anchetatori, inculpatul nu și-a dat seama că este filat și, pe lângă faptul că vindea drogurile fără nici un stres, a mai și condus de cel puțin șapte ori prin oraș fără să fi avut permis de conducere. Mașinile pe care le deținea, cu sigle ale unor firme arhicunoscute, au fost folosite inclusiv pentru depozitarea unor cantități de canabis, totul ieșind la iveală după ce în anchetă a fost implicat un investigator sub acoperire. Acesta a cumpărat de la „Elvis” „marfă” care s-a dovedit a fi canabis, ulterior ieșind la iveală că bărbatul avea clienți care aveau și câteva zeci de achiziții de acest gen la activ. Prețul gramului de canabis varia între 70 și 80 de lei.
Rețeaua a fost deconspirată relativ la timp, iar Nicolae Bobu s-a ales cu o condamnare de 3 ani și 8 luni pentru că a vândut canabis, dar și pentru că s-a urcat la volan fără să aibă permis de conducere. Sentința a fost pronunțată în condițiile în care inculpatul a recunoscut faptele de care a fost acuzat, așa cum au procedat și ceilalți membri ai grupării pe care o conducea. Ceilalți inculpați au primit pedepse de 2 ani închisoare, a căror executare a fost suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere de 4 ani, timp în care trebuie să fie la dispoziția autorităților judiciare. Ei au inclusiv obligația de a-și justifica sursele de existență, instanța stabilind că fiecare trebuie să presteze și câte 100 de zile de muncă în folosul comunității la Târgu-Jiu. De la „Elvis” instanța a dispus și confiscarea a 2900 de lei ridicată în urma percheziției domiciliare, bărbatul având și obligația de a plăti 2300 de lei cheltuieli judiciare către statul român. De la toți inculpații magistrații au dispus confiscarea drogurilor pe care le mai aveau asupra lor în momentul descinderii mascaților, precum și a telefoanelor mobile, a cântarelor electronice și a altor bunuri pe care le foloseau pentru a vinde canabis.
Cei patru membri ai grupării nu au fost mulțumiți de pedepsele aplicate de judecători și au formulat apeluri, sperând că la Craiova vor obține câte un verdict mai favorabil. Procurorii DIICOT, în schimb, au apreciat că se impun pedepse mai dure și au formulat și ei apel, cea care va da sentința finală fiind Curtea de Apel Craiova.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here