Procedura adopţiei se simplifică

593

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a finalizat elaborarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Cea mai importantă modificare cuprinsă în proiectul de lege este cea a reducerii de la un an la şase luni a perioadei în care trebuie să fie căutate rudele copilului care vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. La nivelul judeţului Gorj, pe parcursul anului trecut a crescut numărul adopţiilor, deşi procedura în sine este destul de greoaie, după cum confirmă specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, în situaţia în care rudele nu sunt găsite în intervalul de şase luni, poate fi începută procedura de declarare a adoptabilităţii copilului. Totodată, proiectul prevede prelungirea valabilităţii atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi, de la un an la doi ani şi eliminarea etapei de pregătire pentru persoanele cărora le-a expirat atestatul şi solicită obţinerea unuia nou atestat. Alte modificări se referă la stabilirea compatibilităţii copilului cu adoptatorii la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi nu la nivelul ANPDCA, în scopul de a eficientiza procesul de identificare a celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil. În situaţia în care proiectul va fi adoptat, se va elimina termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. Minorul va păstra acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate. De asemenea, vor fi introduse unele termene pentru procedurile derulate în faţa instanţelor judecătoreşti pentru toate cele trei etape ale procesului de adopţie, respectiv: declararea adoptabilităţii, încredinţarea în vederea adopţiei şi încuviinţarea adopţiei.
Va fi introdus concediul de acomodare acordat familiei adoptatoare şi a plăţii unei indemnizaţii. Concediul va avea o durată de maximum 90 de zile. Proiectul de lege mai prevede introducerea obligativităţii angajatorilor persoanelor care doresc să adopte, de a acorda timp liber pentru efectuarea evaluărilor necesare pentru obţinerea atestatului şi participarea la întâlnirile cu copilul. Timpul liber poate fi acordat în limita a 40 ore/an, fără afectarea drepturilor salariale.

Mai multe adopţii, în Gorj
Statistic vorbind, anul trecut a crescut numărul copiilor care au fost adoptaţi de oameni cu suflet, ajungând, astfel, din instituţiile statului în sânul unor familii. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj acordă o mare atenţie adopţiilor. Deşi, procedura în sine, este una destul de greoaie, specialiştii de la  Protecţia Copilului fac tot ceea ce este posibil pentru ca micuţii instituţionalizaţi să se poată integra într-o familie. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru, sunt monitorizate post adopţie 42 de cazuri. „Pe parcursul anului 2014, situaţia adopţiilor se prezintă astfel: s-a deschis procedura de adopţie pentru 19 copii; 19 micuţi au fost încredinţaţi în vederea adopţiei interne; 23 de copii au fost adoptaţi. Cât priveşte monitorizarea post adopţie, care se face pe o perioadă de doi ani, avem 42 de cazuri, în prezent. De asemenea, în 2014 am avut 28 de atestate pentru  persoane sau familii apte să adopte”, a precizat Dumitru Cotrună, directorul general al DGASPC Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.