Problemele persoanelor cu dizabilități, dezbătute la Târgu-Jiu

428

Miercuri, 3 mai 2017, Asociaţia de luptă împotriva bolii Parkinson – grupul de lucru Gorj a organizat la Târgu-Jiu, împreună cu compania de comunicare Houston, o dezbatere pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Evenimentul “Despre drepturi și dreptate” a reunit specialiști din diverse domenii, prezenți la discuții fiind și șeful AJOFM Gorj, reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiillor de pacienți și ai medicilor de familie.

Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități a fost una dintre temele supuse discuției, în cadrul acestei dezbateri. „Îmi doresc foarte tare să aducem în discuție subiecte care ne interesează pe noi.Aș vrea să atrag atenția asupra locurilor de muncă și accesibilitatea orașului”, a precizat Nicolae Dobrotă, președintele Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson – grupul de lucru Gorj.
Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, a precizat că există soluții și pentru această categorie de persoane. „În perioada imediat următoare ne vom deplasa la Centrul Christian, unde vrem să stăm de vorbă cu persoanele de acolo să identificăm ce posibilități de formare profesională ar fi acolo. Noi ne gândiserăm la un curs de operator-introducere, validare, prelucrare date, dar în funcție de ce opțiuni și preferințe au și dumnealor, încercăm să îi ajutăm și, bineînțeles, vrem să se finalizeze totul cu încadrarea cât mai multor persoane”, a declarat Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.
Cât privește accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile medicale, doctorul Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, a punctat mai multe aspecte importante: „Sunt foarte multe dizabilități care nu permit deplasarea și atunci trebuie să ne deplasăm noi la domiciliul persoanelor respective. Sunt oameni care stau la etajul 4 și nu au lift și trebuie să ajungem la ei (…) Toată lumea fuge de responsabilități și nu este normal”.
Numeroasele probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în viaţa de zi cu zi i-a determinat pe reprezentanţii Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson să organizeze o dezbatere în acest sens, în ideea de a reuni la aceeaşi masă diverse persoane cu putere de decizie, în scopul de a identifca soluţii optime, dar şi modalităţile de a le pune în aplicare, astfel încât şi persoanele cu dizabilităţi să poată duce o viaţă normală. Astfel, la dezbaterea „Despre drepturi şi dreptate”, timp de două ore, au fost puse pe tapet problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din întreaga țară, nu doar din județul nostru.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here