Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, face parte din comisia de privatizare a structurii energetice, aceasta fiind condusă de fapt de către ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, în calitate de preşedinte al acesteia. Din comisie va mai face parte un reprezentant al Ministerului Finanțelor, un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, un secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei, un reprezentant al direcției generale de specialitate cu atribuții în domeniul privatizării din cadrul Ministerului Energiei și un reprezentant al societății Fondul Proprietatea, în calitate de acționar minoritar semnificativ. Structura acestei comisii dar chiar şi existenţa ei este un lucru necunoscut de către parlamentarii chemaţi chiar în urmă cu două zile la o întâlnire.
Ministrul Energiei va fi președintele comisiilor pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Hunedoara și companiei Hidroelectrica, potrivit unui proiect de hotărâre privind componența comisiilor pentru coordonarea procesului de vânzare a unor pachete de acțiuni la unele companii la care Ministerul Energiei, a postat pe 13 ianuarie 2015, pe pagina de internet a ministerului. Hotărârea privind unele măsuri referitoare la derularea proceselor de privatizare pentru unele societăți comerciale la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este acționar face referire la strategia de vânzare pentru cele trei structuri.
Nota de fundamentare a proiectului arată că s-a constituit deja o comisie pentru coordonarea privatizării şi una de pregătire şi monitorizarea procesului de vânzare a pachetului de acţiuni nou emise. Ultima comisie este formată din 7 membrii şi supleanţi, printre aceştia aflându-se şi Laurenţiu Ciurel dar şi ministrul Gerea.
Proiect, în dezbatere publică!
Anunţul privind elaborarea proiectului de Hotărâre privind unele măsuri referitoare la derularea proceselor de privatizare pentru unele societăţi comerciale la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este acţionar este publicat la sediul ministerului. “Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, la adresa Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, sus menţionată sau la următoarea adresă de email: office@energie.gov.ro, până la data de 23.01.2015, orele 16.00. În cuprinsul propunerilor, sugestiilor sau opiniilor trebuie să se specifice articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, precum şi datele propri de contact”, se arată în documentul aflat pe site-ul ministerului.
Parlamentarii chemaţi marţi la întâlnirea CEO nu ştiu nimic
Stabilirea celor două comisii legate de privatizarea CEO nu a fost însă unul dintre punctele de pe ordinea de zi a întâlnirii de marţi a lui Ciurel cu parlamentarii PSD de Gorj. O spun deputaţii Vasile Popeangă şi Mihai Weber care susţin că nu ştiu nimic despre documentele legate de CEO, publicate pe site-ul Ministerului Energiei. “Nu ne-au spus nimic despre acest lucru. De fapt nu ne-au spus nimic despre vreo privatizare. Am discutat la CEO despre nişte amendamente la legea energie şi la legea minelor şi de necesitatea încasării de către complex a unor creanţe. Ne-au prezentat şi rezultatul economico-financiar pe 2014, în care se prevedea că CEO a înregistrat pierderi”, spune deputatul Popeangă.
Parlamentarul Mihai Weber susţine acelaşi lucru menţionând că nu i s-a comunicat nimic de vreo comisie de privatizare chiar şi a capitalului social, la întâlnirea de la sediul Complexului Energetic Oltenia, nici el neştiind nimic despre proiectul aflat în dezbatere publică.
A.Stoica