Priorităţile unui lider

344

DSCN5923La Conferinţa Extraordinară a Uniunii Sindicale „Mine – Energie”, desfăşurată la Mătăsari în 18 septembrie anul curent, senatorul Ion Ruşeţ a dat un semnal de democratizare a societăţii civile, asumându-şi responsabilitatea de a constitui în cadrul acestei uniuni o structură formată şi condusă doar de femei, structură pe care s-a angajat s-o finalizeze în data de 1 octombrie.

„Comisia de Femei” a fost constituită din şapte delegate, după o normă de reprezentare de 1 la 15. Sindicatele mixte sunt obligate să delege în structura centrală o femeie dacă în componenţa lor intră cel puţin opt membri de sindicat femei. Ion Ruşeţ, împreună cu biroul Uniunii Sindicale, au promovat încă de acum doi ani organizarea „Comisiei de Femei”, însă pentru a da o consistenţă sporită rolului femeii în activitatea sindicală, senatorul Ion Ruşeţ organizează până vineri, 24 septembrie, alegeri în fiecare sindicat component al uniunii şi până vineri, 1 octombrie, alegeri pentru preşedinta „Comisiei de femei”, care va face parte din Biroul Executiv al Uniunii.

Noutăţile lui Ruşeţ

DSCN5881În cadrul Uniunii Sindicale de la Jilţ, sindicatele mici controlează sindicatele mari, care au prin statut membri aleşi în structura de cinci reprezentanţi ai Uniunii, toate celelalte sindicate fiind reprezentate în Biroul Executiv, acolo unde se iau deciziile. Fiecare dintre cei cinci aleşi au fost susţinuţi prin hotărâri ale sindicatelor componente, susţinerea a fost însoţită de un document explicativ şi, în acelaşi timp motivat, tocmai de aceea Ion Ruşeţ şi-a permis să aibă un discurs atât de deschis în faţa delegaţilor, discurs în cadrul căruia a reiterat susţinerea autorităţilor locale din comunele Mătăsari, Drăgoteşti şi Slivileşti, încurajând înfrăţirea acestora cu localităţi similare din Polonia. Între planurile economice ale Uniunii de la Mătăsari, intră şi susţinerea localităţilor Turceni, Bolboşi, Borăscu şi Negomir. Să recunoaştem, o acţiune extrem de curajoasă în raport cu sindicatele din USMO, al căror principal merit se rezumă la susţinerea Clubului de fotbal Pandurii Târgu-Jiu.

Să recunoaştem însă că şi la Mătăsari există două echipe de fotbal în Liga a III-a şi a IV-a, echipe susţinute integral de USME. Mai trebuie amintit faptul că din banii acestei Uniuni sunt susţinute manifestările culturale din zonă şi că există participaţii la editarea de carte şi la participarea cu fonduri în contul Ansamblului Doina Gorjului şi a Teatrului Elvira Godeanu.

Ruşeţ se opune desfiinţări contractului colectiv de muncă

Ruşeţ a vorbit în plenul Conferinţei despre faptul că nu va vota modificarea contractului colectiv de muncă în sensul desfiinţării lui, aşa cum doreşte partidul din care face parte. Acest lucru îi va complica substanţial poziţia în partid, însă, dacă democrat-liberalii pierd un om de talia lui Ion Ruşeţ, toată reprezentativitatea lor în Gorj este compromisă, deoarece cei doi deputaţi nu reuşesc să socializeze cu mulţimile care iau ales şi nici nu pot să explice poporului de ce se trăieşte atât de rău, din două motive: nu au nici curaj şi nici argumente. Ruşeţ le-a cerut membrilor săi de sindicat să susţină în cadrul manifestărilor la care vor participa toate principiile despre care el le-a vorbit, adică să spună nu desfiinţării contractului colectiv de muncă pe ramură şi la nivel naţional; să spună nu desfiinţării protecţiei sociale şi a concedierilor colective; să spună nu scăderii salariului minim; să spună nu programului de austeritate Emil Boc şi să aducă grila de salarizare la raportul de 1 pe 12. De aceea, Uniunea pe care o reprezintă va participa la aceste manifestări, desfăşurate din 20 până în 27 septembrie, cu o sută de persoane, nu cu 50, cum fusese stabilit. Pe lângă cei 50 de delegaţi autorizaţi de CNS Cartel Alfa, alţi 50 vor participa ca voluntari, Uniunea având posibilitate să-i asigure pecuniar pe participanţi. De notat că, în acelaşi timp, o delegaţie a USME Jilţ – Turceni se va afla în Polonia, la un schimb de experienţă cu Sindicatul Solidarnisti, delegaţie din care senatorul Ion Ruşeţ nu face parte, el fiind înlocuit de Adrian Marciuc, preşedintele executiv.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here