Prinţ(i) şi cerşetor(i)

138

foto predo 2În vremuri de criză, majoritatea oamenilor politici de pe la noi, atâţia câţi sunt şi mai ales cum sunt, şi-au petrecut sărbătorile sfinte ale Crăciunului şi Sfântului Ştefan în familie. Şi este frumos aşa. În linişte şi pace, cu dragoste şi oferindu-le cadouri celor dragi. Mulţi creştini au dat, cu plăcere, din prea plinul lor şi celor care nu au. Dar acestea sunt cazurile din ce în ce mai rare. Egoismul nu i-a părăsit pe toţi, după cum bine ştiţi.

Cumva cu mândrie şi totală lipsă de modestie, jucăuşa şi imprevizibila Elena Băsescu, cea supranumită EBA, s-a lăudat, pe contul domniei sale de pe Twitter, cum şi-a petrecut seara dinaintea Naşterii Mântuitorului. Pur şi simplu a postat nişte imagini cu trei fete cucuiete lângă bradul de Crăciun, ce au avut în preajmă un Prinţ – însuşi preşedintele Traian Băsescu. Un fel de ţara arde şi baba se piaptănă, veţi zice. Apar, în cele două imagini, prinţesele Ioana şi Elena Băsescu, dimpreună cu Zeus cel atotputernic, iar în alta europarlamentarul EBA, fără SIDA, dar şi fosta şefă a administraţie prezidenţiale Elena Udrea, şi ea se pare fără Cocoş(at)-ul personal, absent din fotografie. Acela care-i doar unul dintre beneficiarii fondurilor imense date în administraţiei dublului ministru – al Dezvoltării Regionale şi Turismului -, omul de afaceri Dorin Cocoş ori lipseşte de-adevăratelea sau a fost exclus din „istoria în imagini” a aşteptării lui Moş Crăciun. Comentariile la imaginile – cele două – postate pe contul Twitter, cum spuneam, lipsesc. Totuşi, ca să nu rămânem proşti, apare mesajul: „La mulţi ani, Elena!”. Şi nu-i vorba de Elena din Troia, nici de Elena Ceauşescu, ci de o Elena mai puternică şi mai frumoasă. Care luni împlinise 38 de anişori şi aştepta sub brad să-i aducă Moş Crăciun un… copil. După propria-i declaraţie. Aşa-i viaţa, veţi spune. Unora le dă Dumnezeu prea mult, iar altora deloc. De ceilalţi, de cerşetori, se ocupă deputatul PDL Ştefan Pirpiliu. Care-a depus la Senatul României, prima cameră sesizată, un proiect de lege de-a dreptul sinistru. O propunere legislativă de-a dreptul scabroasă. Prin care cerşetoria se pedepseşte cu închisoarea între şase luni şi doi ani, iar darea de bani cerşetorilor cu amendă de la 300 la 600 de lei. Nu se pune problema să se respecte Constituţia statului social România, care prevede ca datorie a acestuia să asigure un trai decent fiecărui cetăţean. Nu tu locuri de muncă, nu tu dreptul la educaţie ori dreptul la asigurări sociale şi de sănătate în beneficiul tuturor locuitorilor acestor meleaguri. Probabil, deocamdată refuzatele taxe şi impozite sporite în comunităţile locale creează goluri imense în bugetele primăriilor, dar şi în Bugetul pe 2012. Aşa că, legea clocită de Pirpiriu, ca deputat portocaliu, are toate şansele să fie votată. Iar de aplicarea prevederilor acestei legi ar urma să se ocupe autorităţile din domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice.Haosul generalizat din România anilor portocalii se răspândeşte ca pecinginea. Zice-se că purceaua le-a murit în coteţ şi celor care n-o aveau. Prinţii şi cerşetorii proliferează, pe la noi, mai ceva ca în romanul „Prinţi şi cerşetor” al scriitorului american Mark Twain.

Ion Predoşanu

P.S. Fără vreo aluzie la Prinţul cu trei fete cucuiete, am dat peste un caz aproape similar. Tot căutând pe internet, mare ne-a fost mirarea descoperind un adevărat Prinţ şi cerşetor. Supranumit „Atotputernicul Quinn”. Un nord-irlandez care acumulase o avere deosebit de mare – circa 3,5 miliarde de lire sterline – în timpuri de economie înfloritoare. Ei bine, pe 11 noiembrie 2011, el a exemplificat colapsul Tigrului Celtic şi şi-a anunţat falimentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here