Prinşi muncind la negru!

250

Este vorba de trei gorjeni care prestau activitate pentru firme din Rovinari, Târgu-Jiu şi Rânca fără a avea forme legale de angajare! Societăţile cu pricina au fost sancţionate de inspectorii de muncă cu suma totală de 30.000 de lei.

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în ultima săptămână 32 de controale din care 29 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu trei persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu muncă la negru desfăşurau activitate în staţiunea turistică Rânca (turism), oraşul Rovinari (patiserie) şi municipiul Târgu-Jiu (transport persoane). În total, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale la 9 angajatori, în valoare de 40.500 de lei, amenzile fiind aplicate pentru: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca de noapte.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat în ultima săptămână un număr de 31 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 19 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 10.000 de lei. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în controalele anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here