Prinşi muncind la negru

272

Patru patroni din municipiul Târgu-Jiu, care desfăşurau activitate în sectorul construcţii, s-au ales cu sancţiuni consistente aplicate de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, motivul amendării fiind reprezentat de practicarea de servicii la negru.

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 22 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Din păcate, angajatorii din judeţul nostru încă mai folosesc la muncă oameni fără a le întocmi contracte de angajare. “Au fost depistaţi patru angajatori care prestau activitate cu opt persoane fără forme legale de angajare. Drept urmare, au fost aplicate patru sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 80.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în domeniul construcţiilor în municipiul Târgu-Jiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
De asemenea, s-au mai aplicat alte câteva sancţiuni în valoare totală de 1.500 de lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 şi H.G. nr. 500/2011. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au derulat 29 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 23 neconformităţi, aplicându-se amenzi în cuantum total de 79.000 de lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here