Principalele boli virotice, bacteriene şi parazitale la păsări

58974

Boli virotice
Cele mai des întâlnite sunt: pseudopesta aviară, bursita infecţioasă aviară(boala de Gumboro) şi difterovariola. Aceasta din urmă manifestându-se cu noduli variolici în special pe cap, cu pseudomembrane difteroide pe mucoasa bucală, farigiană, laringiană şi conjunctivală. Pentru toate aceste boli virotice singura soluţie este vaccinarea.
Numai pentru difterovariolă se mai poate face şi un tratament medicamentos cu rezultate bune dacă boala este surprinsă la inceputul ei cu coramfloricom, albastru de metilen şi asocilin, asta o spun din experienţa personală şi din multitudinea cazurilor tratate. Spaţiul nu-mi permite să dau mai multe detalii, dar pentru orice nelămurire apelaţi la medicul veterinar din teritoriu.
Nu uitaţi, cereţi vaccinarea puilor de găină şi curcă în această perioadă şi nu evitaţi sau refuzaţi vaccinarea pentru că pe dumneavoastră vă păcăliţi, domnilor proprietari.

Boli bacteriene
Dintre bolile bacteriene, cele mai des intalnite sunt:
> Holera aviară(Pasteureloza) care afectează găinile şi curcile, cât şi raţele şi gâştele, fiind cea mai frecventă boală întâlnită la păsările de mai sus. Mai sunt şi alte boli bacteriene întâlnite cum ar fi:
> Micoplasmoza respiratorie (M.R.A)
> Tifofa aviară sau tifopuruloza
> Colibaciloza salmoneloza etc.
Profilaxie şi terapie medicamentoasa antimicobiană
Pentru prevenţie recomandăm aplicarea unor tratamente lunar pe o perioadă de 5-7 zile.
> Oxifuran vitaminizat în doză de 20 de grame/10 Kg în furaj
> Galiprotect pulbere 10 grame/10 Kg în furaj,

Pentru terapie recomandăm:
– Enrofloxarom comprimate în doză de 1 comprimat/Kg,
– Norloxarom 10% în doză de 10 ml/10 1 apă,
– Romigal 1 capsulă/cap timp de 4-5 zile,
– Oxlvit două grame/1 kg furaj sau 1 g/l 1 de apă, 5-7 zile la rând,
– Gentamicină 10% substanţă activă în doză de 6-7 g/100 1 apă.
Oxifuran comprimate o jumătate de tabletă până la 1 kg greutatea păsării timp de 2-4 zile şi un comprimat peste un Kg greutate vie timp de 2-4 zile la rând,
Streptovit 100 miligrame/1 Kg greutate vie, de două ori la un interval de 7 zile injectabil,
Cloranfenocol 0,2 grame/1 kg pe zi de doua ori la un interval de 48 ore, când evoluează simultan cu difterovariola.
După fiecare tratament recomandăm să se aplice o perioadă de 5 zile complex polivitaminic (energovan).

Boli parazitale
Sunt două categorii:
– Endoparazitoze (cocidile, limbricii şi panglicile)
– Ectoparazitoze (păduchii, capuşele)

Coccidiozele
Se întâlnesc la toate speciile de păsari, afectează în special tineretul pui de gaină, de curcă, şi bobocii de gâscă şi raţe. Boala apare după primele 5 zile de viaţă cu diaree, sete şi dopuri la cloacă(fund)
Alte boli parazitale mai sunt:
– Trichomonoza, Histomonoza, care sunt mai des întâlnite.
Tratament
Sulfacocciron 10 ml / 11 1 apă, 2 zile tratament şi 5 zile pauza ş.a. mai departe până la 9 săptmani.
Galisan 2-3 zile la rând şi se va administra cu lapte acru sau drojdie proaspătă plus vitamina K3 în apa de băut 10 ml la 25 1 apă.
Iar pentru ascaridioză (limbrici), singamoza (viermele roşu), teniazele(panglici) se va folosi rombendazonul 10% substanţă activă, doza este de 10 ml SA/Kg timp de 2 zile cu repetare la 10 zile.
Ectoparazitozele (păduchi, căpuşi)
Din adăposturi se distrug cu rom parasect 5% SA folosindu-se emulsia apoasă 2 ml/l 1 apă, socotindu-se 100- 200 ml/mp. Deparazitarea păsărilor se face prin romparatox prin pudrare corporală în special sub aripă şi prăfuirea cuibarelor.
Trichomonoza cu manifestări digestive şi hepatice este mai frecventă la porumbei, găini, curci şi gâşte. Histomonoza afectează aparatul digestiv la păsările de curte şi-n special curcanul. Simptomele în aceste boli se manifestă cu diaree galbenă-verzuie, slăbire, lipsa poftei de mâncare, sunt ghemuite cu aripile lăsate în jos, noduli la nivelul comisurii gurii, iar in histomonoza la curcani creasta, bărbiţele şi carunculii capătă o culoare cenuşie albăstruie. În forma cronică apare paralizie, slăbire pronunţată. La găini, creasta şi bărbiţele sunt uşor cianotice (învineţite ) cu tentă albăstruie. Tratamentul în trichomonoza histomonoză se face cu columboviofor câte un comprimat 200 g greutate vie timp de 4 – 5 zile la rând. Dezinfecţia apei de băut se face cu albastru de metilem 100 ml la 10 1 de apă, permanganat de potasiu 1 g la 1-2 1 de apă.
Acestea au fost în câteva cuvinte cele mai importante boli ale păsărilor care se întâlnesc mai frecvent în gospodăriile populaţiei.
Dr. Ion Trancă, Med. Veterinar pensionat, Prigoria

26 COMENTARII

 1. Domnule doctor,am 150 pui de gaina si de 2-3 zile cad in masa.Se lungeste ciocul ,se ingramadesc in colturi, stau ghemuiti si suparati,fara pofta de mancare,unii au gusa tare si mare altii au gusa moale si mare.Au inceput sa moara.Ce sa fac,ce sa le dau???Va rog sa ma ajutati.Daca ati putea sa-mi trimiteti pe mail ar fi minunat.Multumesc.

 2. Buna ziua,
  La o parte din curcani, au aprut la cioc, sub ochi, umflaturi, care par goale, pline cu aer sau lichid. Ce boala este si cu ce se trateaza?! La oricite consultatii am apelat, am primit retete si raspunsuri diferite.
  Va rog, am nevoie de ajutor
  Cu multumiri,

 3. buna ziua . As vrea sa va cer parerea- am o gainusa de ornament matase japoneza de 5 luni si de cand a adus-o sotul meu am remarcat ca are tafna in termen popular. credeti ca are sanse de vindecare? eu am izolat-o deocamdata, ce stiu e ca nu are vaccinuri.va multumesc

 4. De vreo 2 ani ma confront cu urmatorul fenomen la pasarile din gospodarie(gaini,curci,rate mute):
  -la sacrificare unele dintre ele prezinta bilute galbene de diverse dimensiuni(cele mai mari de dimensiunea unghiei),dense care parca s-ar forma prin aglomerarea a mii de bilute.Acestea sunt in primul rand plasate in ficat,dar si pe celelalte organe interne.Alte pasari nu au nimic afectat,cu toate ca stau in aceeasi curte si costereata.
  -alte pasari le gasesc moarte,unele dupa ce prezinta o anume apatie,altele fara sa observ ceva deosebit.
  Nu stiu ce boala este si ce este mai important, ce pot face pentru a scapa de de ea?
  Va multumesc

 5. salut !
  am gaini brahma curcite si cochinchina curcite si rate lesesti….de la o vreme se intampla ceva aiurea de tot. gainilor li se pune pata pe cate o rata si sar toate pe ea ciocanind-o in cap pana o termina.
  n-am vazut asa inversunare !
  ce e de facut ?
  respectele mele !

 6. va salut,am scos 50 de pui,traiesc 48,au 4 luni si jumattate,am mai cumparat acum o luna 8 gaini,una cred ca avea bronsita,au luat si citiva pui,nu se manifesta foarte rau,dar de citeva zile,vad ca 7-8 pui scutura continu din cap,va rog ce ar putea fi,va multumesc anticipat. marin

  • Am cumparat 50 pui de găină și 5 din ei au murit în prima săptămână. Le dau de mâncare granule și în apa le pun nutrisafe și jolomix dar strănuta și scutura din cap. Ce tratament sa le dau?

 7. Îmi mor păsările,precizez că sunt vaccinate.Au creastă vanata și beau foarte mult apă iar ă două zi le găsesc moarte.Am o invazie de șobolani și cred că mi-au adus boala!

 8. Am un cocos crescut în casa . A mâncat mai tot din ce mâncare găteam eu. Mare și frumos . De câteva luni e tot trist slăbește si are diaree galben verzui și de o săptămână face diaree alba curg secretii din cioc și refuza mâncarea.

 9. Daca era aviara trebuiau sa moara in 1-2 zile. Cred ca e holera sau Micoplasmoza respiratorie. Ale mele au cateva creasta vanata si horcaie le dau pastile si lichide antibiotice si au vreo 2 saptamani de cand nu mai mor in schimb si-au mai revenit.

 10. Buna ziua. Ma infrunt cu o boala la pasati si nu stiu ce sa mai fac. Detin aprox. 50 buc, printre care pasari de rasa si pauni. Boala se manifesta astfel: mai intai gainat verde inchis pana la diaree verde cu alb si horcait. Se invineteste creasta si devin apatice . Primul tratament conf. Medic, a fost 4 zile de tizolina injectabil. Totul a fost ok. Dupa 1 saptamana de la tratament, au i ceput din nou cu aceleasi simptome Va rog sa ma ajutati.

 11. Buna ziua,
  Am o problema cu puii de curcă. Precizez ca au exact 2 luni, au 7-8 kg., au fost vaccinați, au fost vitaminizați cu selevit, au primit în hrană calciu. 2 dintre aceștia au ologit, dar manâncă și consumă apă. Ce tratament se recomandă? Stau în încăpere cu așternut gros din rumeguș, au condiții f. bune. Dacă aste posibil va rog răspuns urgent. Cu multumiri, Dan

 12. Buna ziua,
  Va cer sfatul într-o problema pe care o am cu puii de curca, și anume: au exact 64 zile, au 7-8 kz. Trăiesc într-un spațiu mare, ventilat bine, asternut din rumeguș, hrană foarte bună, cu nivel de proteina de 25%. Au fost vaccinați, vitaminizați, au primit calciu. Doi dintre ei au ologit dar consuma hrană și apă. Ce mă sfătuiți:
  Cu mulțumiri

 13. Buna ziua cumpărat niște pui de curca au mâncat le-am dat faina furajera cu concentrate și dintr-o dată a început să șchiopăteze asta prima zi iar a doua zi nu mai a putut merge le-am dat enterogoard unu a murit văd că și al doilea este tot așa dar ce pot vedea că mănâncă dar nu poate merge sa săi mai dau

 14. Buna! Am rate albe care au 4 sapt si una dintre ele se rastoarna pe spate; ce tratament exista? Ce vaccin trebuie sa le facem si la ce varsta? Mutumesc din suflet,! O seara buna!!!

 15. Buna seara am probleme cu ratustele dupa ce beau apa încep și dau capul pe spate le curg apa din ochi și pe nări și mor.din 30 au mai rămas 6 au murit câte 3-4 de fiecare dată.care ar fi problema de ce mor?multumesc frumos

 16. Bună ziua,

  Avem boboci de gâscă și rață de 4-5 săptămâni.
  În ultima săptămână au murit toți bobocii de gâscă la interval de 1-2 zile.
  La început prezentau aripile lăsate, apoi mergeau mai greu, aveau ochii triști și nu mai prezentau stabilitate pe picioare (cădeau pe spate). De mâncat mai mâncau până cădeau de tot. Oricum manifestarea era rapida. În 1 max 2 zile de la primul simptom erau deja moarte.
  Le-am dat rombendazol, enteroguard, vitamine, albastru de metil în apă. Totul fără folos.
  Astăzi au început și rățuștele să coboare aripile (le atârnă ca și cum nu ar putea să le țină pe lângă corp).

  Mă puteți ajuta?

  Cu respect,
  Florin Drăcea

 17. AVEM PUI MARI DE PESTE 1.5KG SUNT SUPARATI SI DUPA AGONIE DE 4 ZILE MOR
  I-AM TRANSAT SI AM GASIT FICAT MARIT SI INIMA MARITA DAR ERAU SLABUTI
  UNI HORCAIE
  CE SA LE DAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here