Prin Programul “SĂNĂTATE ÎN VECINĂTATE”, Asociația Medcorp și OMV Petrom sprijină comunitățile rurale cu acces limitat la servicii medicale din județul Gorj

1650

Asociația Medcorp și OMV Petrom dezvoltă împreună începând din anul 2022 programul “Sănătate în Vecinătate”, program ce si-a propus să aducă servicii medicale de calitate mai aproape de comunitățile rurale cu acces limitat la serviciile medicale.

În anul 2023, ca parte a unei dezvoltări ample la nivel național, programul “Sănătate în Vecinătate” a ajuns și în județul Gorj, în localitățile Hurezani și Câlnic, acolo unde peste 200 de gorjeni au beneficiat gratuit de analize de laborator, EKG, consulturi medicale și tratament de specialitate.

Programul “Sănătate în vecinătate” produce o schimbare reală în starea de sănătate a comunității și ajunge la cei care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale. Asociația Medcorp a colaborat în permanență cu autoritățile locale, asistenții sociali și personalul medico-sanitar din localitățile unde s-au desfășurat activitatea. Astfel, au avut prioritate localnicii cunoscuți cu boli cronice, vârstnicii, precum și cei care întâmpină dificultăți pentru a se deplasa, dificultăți financiare sau care nu beneficiază de asigurare de sănătate.

Deplasarea în localitățile unde se desfășoară întreaga activitate a presupus formarea unei echipe medicale alcătuite din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale, studenți ai facultății de medicină, dar și personal non-medical. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a patru zile, în localitățile Hurezani și Câlnic. În cadrul primelor zile, au fost înregistrați pacienții, au fost recoltate ample pachete de analize de laborator, s-au efectuat electrocardiograme (EKG) localnicilor și s-au făcut programările pe ore pentru cea de-a doua zi de activitate, când au avut loc consultațiile medicale. Revenirea pentru consultațiile medicale are loc de obicei la distanță de 7 zile, având disponibile și rezultatele tuturor analizelor de laborator, atunci când “Sănătate în vecinătate” a revenit în localitate pentru a da startul zilei de consultații.

La acțiunile din județul Gorj au participat aproximativ 30 de medici, care au format echipe mixte de medici specialiști și medici rezidenți, în colaborare cu 8 studenți ai facultății de medicină și 4 asistenți medicali, precum și colegi din departamentele de administrativ, logistică și suport. Fiecare pacient a beneficiat inițial de un examen clinic complet realizat de către medic, care, pe baza examenului clinic, a discuției cu pacientul și a analizelor de laborator, poate ghida pacientul către consulturile de specialitate de medicină internă, cardiologie, dermatologie, oftalmologie, sau către examinare ecografică. De asemenea, pentru cazurile medicale mai complexe, se pot recolta analize suplimentare, rezultatele fiind obținute chiar în aceeași zi. Cu alte cuvinte, întreaga activitate a funcționat după principiul unui centru medical mobil, în care pacienții au beneficiat de servicii medicale gratuite, pentru care ar avea nevoie în mod normal de câteva zile pentru a le putea efectua, chiar dacă s-ar afla într-unul din orașele mari.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni în comunitățile vulnerabile

Așa cum era de așteptat, cunoscând datele disponibile la nivel național, printre cele mai frecvente patologii diagnosticate în rândul gorjenilor se numără afecțiunile cardio-vasculare și dislipidemia (valori crescute ale grăsimilor în sânge). În plus, în cele două localități menționate, echipa medicală a identificat 18 cazuri de diabet zaharat, 10 cazuri de hepatită virală, tulburări de vedere și afecțiuni dermatologice, iar 49 de localnici au fost testați pozitiv pentru infecție cu Helicobacter pylori, bacterie ce este asociată cu apariția ulcerului gastric sau chiar a cancerului gastric. Pentru aceste cazuri echipa medicală a prescris recomandări sau tratament medicamentos. Pentru alte cazuri diagnosticate, dar care necesită investigații mai amănunțite sau intervenții chirurgicale, a fost posibilă direcționarea către spitale județene sau orășenești, precum și spitale din municipiul București.

Datele disponibile la nivel național ne-au arătat de-a lungul timpului că persoanele care locuiesc în mediul rural sunt mai afectate de boală și au o speranță de viață mai scăzută comparativ cu populația din mediul urban. Acest lucru se datorează primordial accesului limitat la serviciile medicale, distanței crescute până la un spital multidisciplinar, dar și lipsei unei strategii bazate pe prevenție prin educație și informare asupra celor mai întâlnite patologii. Programul “Sănătate în Vecinătate”  are ca obiective depășirea acestor bariere, atât prin aducerea serviciilor medicale chiar în interiorul comunităților, dar și prin distribuirea de materiale ce conțin informații medicale explicate folosind termeni ușor de înțeles. Astfel, localnicii sunt mai informați cu privire la starea lor de sănătate și sunt mai pregătiți pentru a recunoaște simptomele asociate și factorii de risc care duc la apariția bolii sau complicațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here