Primul transplant pulmonar din România, efectuat cu succes

217

Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală a efectuat, astăzi, primul transplant pulmonar din România. Donatorul a fost un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală. Conducerea Spitalului “Sfânta Maria” a anunţat că operaţia de transplant pulmonar s-a încheiat, pacientul suportând cu bine intervenţia chirurgicală care a durat şapte ore, acesta fiind monitorizat pe secţia de ATI. Echipa medicală a fost condusă de dr. Igor Tudorache, şeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, din Germania.

Pacientul, Mugurel Amariţei, în vârstă de 37 de ani, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România.

În 2016, Adrian Lupu din Fărcășești a făcut transplant de plămâni la clinica AKH din Viena. Transplantul a costat 120.000 euro, fiind decontat de statul român. Însă, tânărul a decedat la sfârșitul lunii martie, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, unde era internat, din cauza unor complicații.

Decesul acestuia figurează pe lista Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, cu persoanele care au murit din cauza gripei: ”Deces nou confirmat cu virus gripal. Bărbat în vârstă de 34 ani, din județul Gorj, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here