PRIMUL SONDAJ DE DUPĂ CONFRUNTARE: Antonescu se detaşează de Geoană şi intră în turul II

464
Dezbaterea de sâmbătă de la Cluj-Napoca dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu a fost destul de evident câştigată de Crin Antonescu, scorul candidatului PNL crescând la 26%, cu 5% peste candidatul PSD.

De asemenea, Traian Băsescu a pierdut 5% în urma confruntării de sâmbătă. Efectele sunt evidenţiate în sondajul telefonic realizat de institutul Operations Research (OR) duminică, 15 noiembrie, pe un eşantion de 920 persoane, la comanda Inpolitics. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a României, marja de eroare tolerată fiind de ±3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Traian Băsescu a riscat mergând la Cluj, iar asta s-a văzut. Geoană este marele perdant al acestui week-end, fiindcă a preferat să nu meargă la confruntare, deşi el este cel care a lansat invitaţia. Geoană scade în sondaj, deşi alte institute îl creditau săptămâna trecută cu cifre comparabile cu Traian Băsescu. Acum este sub Crin Antonescu şi, dacă nu face o mişcare bună în această săptămână, sigur pierde alegerile.
Crin Antonescu este marele câştigător. El a demonstrat la Cluj că este singurul care îl poate învinge pe Traian Băsescu, fapt remarcat de foarte mulţi votanţi. A atras majoritatea celor nehotărâţi de partea sa, ajungând la un scor de 26%. Conform tuturor sondajelor realizate până acum, dacă va ajunge în turul doi, Crin Antonescu are şanse reale să îl invingă pe Traian Băsescu, iar confruntarea de la Cluj demonstrează că nu va avea probleme.
Conform studiului OR, aproape jumătate dintre respondenţi au aflat despre sau au urmărit direct dezbaterea dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu. Dintre cei care au urmărit dezbaterea, 60% cred că prestaţia lui Crin Antonescu a fost bună şi foarte bună, 30% cred că prestaţia acestuia a fost slabă sau destul de slabă, iar 10% nu s-au pronunţat. Prin comparaţie, prestaţia lui Traian Băsescu a fost apreciată de doar 44% dintre cei care au urmărit dezbaterea, fiind mai numeroşi cei care consideră că şeful statului a fost slab – 49%.
În alt palier, 53% dintre cei care au urmărit dezbaterea susţin că Antonescu a fost convingător, faţă de 39% care l-au considerat neconvingător. Prin comparaţie, Traian Băsescu a fost convingător pentru 42%, mai puţini decât cei care l-au considerat neconvingător – 50%.
Consecinţa acestei prestaţii se vede şi în intenţia de vot a respondenţilor. Astfel, 30% l-ar vota pe actualul şef al statului, cu 5% mai puţini decât în urmă cu două săptămâni. Crin Antonescu a câştigat 5%, ajungând la 26%, în vreme ce Mircea Geoană a intrat pe un trend descrescător, ajungând la 21%. Clasamentul este completat de Sorin Oprescu, cu 8%, Corneliu Vadim Tudor – 6%, Kelemen Hunor – 4%, Gigi Becali – 3%, alţi candidaţi – 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here