Primul Punct Gastronomic Local din Gorj – acasă la băcița Mărioara!

2068

Băcița Mărioara Băbu, cea care a transformat stâna de pe Transalpina în popas turistic, devenind una dintre cele mai de succes afaceri din zona montană, are de ieri și primul Punct Gastronomic Local funcțional din Gorj. Aceasta a adus acasă stâna din vârful muntelui, în privința rețetelor, evident, și, de acum încolo, îi poate servi pe musafirii săi la fel ca în timpul verii când aceștia îi calcă pragul pe Transalpina. Ieri i-a avut ca oaspeți de seamă la ceremonia de inaugurare pe fostul ministru al agriculturii Petre Daea, pe ambasadorul Pakistanului, care a vizitat-o și în vară pe Transalpina, dar și pe Veronica Baciu, șefa de la Agenția Națională a Zonei Montane, cea care gestionează punctele gastronomice locale din țară. Prefectul județului, dar și primarul din Novaci au fost de asemenea prezenți, punctul de atracție reprezentându-l însă copiii de la Ansamblul Nedeia, ei cântând colinde autentice românești și jucând dansuri tradiționale specifice zonei. Totul s-a desfășurat lângă ceaunele cu mămăligă, cu tocan de oaie și ciorbă cu tăiței de casă, toate fiind produse în gospodăria băciței, ea avându-le înregistrate ca „produs montan”. „Primul Punct Gastronomic Local din Gorj nu este oriunde, ci în Novaci. Ne putem mândri cu produsele noastre tradiționale. Putem pune pe masa celor care ne trec pragul de acum încolo tot ceea ce pregătim în gospodăria proprie. Asta și înseamnă un Punct Gastronomic Local. Tot ce pregătim pentru noi putem oferi și turiștilor la masă, iar înființarea unui astfel de punct gastronomic nu este deloc complicată. Eu îndemn pe toată lumea să facă. Eu am și aici, și la Stâna Ștefanu Punctul Gastronomic Local înființat în 2019, când am făcut produsul tradițional tocanul de oaie. La stână a funcționat, dar aici, acasă, nu am avut posibilitatea până azi. Acum am reușit să am și câțiva invitați și mă bucur că suntem cu toții aici pentru a inaugura acest punct gastronomic. Împreună cu familia mea am 17 produse montane și 2 produse tradiționale înregistrate oficial. Cred că din Gorj le am pe cele mai multe”, a spus băcița Mărioara. Șefa de la Agenția Națională a Zonei Montane, Veronica Baciu, a explicat că înființarea unui PGL nu presupune multă birocrație și că procedurile sunt simple. În plus, cei interesați de așa ceva pot participa la cursuri gratuite pe care agenția le organizează, în Gorj astfel de cursuri având deja loc în diverse comune, în special din zona de nord a județului, care are un potențial turistic mai mare. „Este o mare bucurie că mă aflu la deschiderea unui Punct Gastronomic Local pentru că ele au menirea de a îmbunătăți traiul pentru o comunitate locală rurală. Ele pun în valoare resursele locale ale unei zone și aici vorbim atât de resurse umane, cât și în ceea ce privește materia primă, sursele de hrană. Pentru cei care vor să primească oameni în casa lor e bine să știe că procedura nu e complicată. Atunci când treci pragul unui punct gastronomic nu ești un client, ci un oaspete de seamă al gazdei. Intri în casa omului, el îți spune povestea locului și îți dă din hrana lui, care provine cu preponderență din gospodăria proprie. Nu cumpărăm produse despre care nu știm unde sunt preparate. Ele provin dintr-o gospodărie sau de la micii producători dintr-o comunitate. Încurajăm oamenii care au un talent în a găti să își deschidă ușa celor care vor să le treacă pragul. Sunt comunități mici care se pot dezvolta, dar care nu sunt vizitate pentru că turiștii care ajung acolo constată că nu au unde se caza sau ce să mănânce. Punctul Gastronomic Local rezolvă această problemă. Noi, ANZM, organizăm cu titlu gratuit cursuri pentru cei care vor să înființeze aceste puncte gastronomice. Cursurile sunt necesare pentru înregistrarea la Registrul Comerțului ca Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală sau Întreprindere Familială. Cei care vor să facă un astfel de pas trebuie să știe că procedura e foarte simplă. Se depune un dosar la Direcția Sanitar Veterinară din județul dvs, unde prezentați o schiță a bucătăriei unde preparați hrana delicioasă, o cerere tip și documentul constatator pentru forma de organizare, minim PFA. Cei care vor să ne contacteze o pot face pe adresa de e-mail – formare.profesională@azm.gov.ro sau să ne accesați site-ul www.azm.gov.ro pentru mai multe detalii. Aici la doamna Băbu am venit pentru că dânsa este o gospodină desăvârșită, îndeplinește toate condițiile pentru a fi un tezaur uman viu și mă bucur tare mult să fiu prezentă la inaugurarea acestui punct gastronomic local cu o mâncare atât de delicioasă și amplasat într-o zonă atât de frumoasă”, a menționat Veronica Baciu. Ea a precizat și că la nivel național numărul punctelor gastronomice locale este în creștere de la an la an, creșterea fiind mai mare în ultima perioadă, de când românii își vizitează mai mult țara. Petre Daea e mândru că în vremea mandatului său a fost creat cadrul legal pentru înființarea PGL-urilor, el fiind alături de Mărioara Babu și la inaugurarea Stânei Ștefanu pe Transalpina. „Îmi place oaia”, a declarat, zâmbind, fostul ministru al agriculturii. „Ne aflăm aici și mă bucur că azi avem în țară circa 186 de puncte gastronomice locale. Asta înseamnă un restaurant în miniatură la fiecare punct. Aici se leagă prietenii, se unesc suflete, se folosesc resursele locale și vă spun că nu întâmplător sunt aici. Sunt prezent oriunde chemarea sufletului înseamnă prezența mea. În ceea ce mă privește, îmi place oaia. Eu mănânc tocan de oaie și după prăjituri. Și după cozonac mănânc produse din oaie”, a spus Daea mai în glumă, mai în serios.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here