Primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, s-a stins din viaţă în seara de joi, 7 decembrie, la vârsta de 85 de ani

429

În urmă cu 2 ani am cunoscut la Târgu-Jiu o familie iubitoare a valorilor culturale românești și bineînțeles a lui Brâncuși. Este familia ambasadorului României la Minsk în Republica Belarus, domnul Viorel Moșanu și soția sa doamna Nadia Moșanu. Au venit la Târgu-Jiu să ne propună câteva parteneriate culturale prin care promovăm spiritul brâncușian și în Republica Belarus. Doamna Moșanu fiind un excelent manager cultural. Am mers în vizită la Minsk cu o expoziție de sculptură post Brâncuși. A fost un eveniment grandios.
Ministrul Culturii și mulți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Belarus au fost impresionați de evenimentul românesc organizat la cel mai înalt nivel de familia ambasadorului Moșanu. Lucrurile au continuat, acum Liceul de Arte din Târgu-Jiu are un protocol cu Liceul Național de Arte din Belarus.
Aceste câteva rânduri nu au ca scop să scoată în evidență relația foarte bună cu familia Moșanu, povestea este alta.
În cele câteva zile în care ne-au găzduit la Minsk am avut ocazia să aflăm că tatăl ambasadorului Moșanu este istoricul Alexandru Moșanu cel care a citit în Parlament proiectul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991.
Alexandru Moşanu s-a născut pe 19 iulie 1932 în comuna Branişte, judeţul Bălţi, pe atunci parte a Regatului României, şi a studiat la Facultatea de Istorie.
A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990 şi 1998 şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993. Alexandru Moşanu a contribuit la elaborarea actelor legislative ce au dus la adoptarea drapelului de stat al Republicii Moldova şi la adoptarea primului imn al ţării, “Deşteaptă-te române”. În 1993, el devine membru de onoare al Academiei Române. Sursa citată menţionează că Alexandru Moşanu este cel care a citit în Parlament proiectul Declaraţiei de Independenţă pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeaşi zi unanim de către cei 278 de deputaţi prezenţi în sală. Alexandru Moşanu a fost redactor-şef al revistei trimestriale de istorie şi cultură “Destin Românesc”, începând cu anul 1994.
La 26 martie 2014, preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Naţional, Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. Am ascultat cu plăcere despre primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cel care a citit proclamația de independență a Basarabiei. Acum, Alexandru Moșanu s-a stins din viață. Nu doar familia Moșanu a pierdut un părinte, din păcate o întreagă națiune a pierdut un părinte. Vorbele sale rostite ca niște sfaturi pentru poporul său vor rămâne nemuritoare, sper ca frații moldoveni să-și amintească de acest spirit ca de o speranță care prin curajul și personalitatea sa, a reușit să-și aducă națiunea pe un drum firesc, respectând astfel destinul hărăzit de bunul Dumnezeu.
De aici, de la Târgu-Jiu, suntem alături de familia greu încercată.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Viceprimar al Municipiului Târgu-Jiu,
Adrian Tudor-Drăghici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here