Primul incident la examenul maturităţii – Un elev eliminat de la Bac, după ce a fost prins cu telefonul mobil

1290

Ghinion pentru un elev care a susţinut, ieri, proba la română din cadrul examenului de Bacalaureat! Absolventul a fost eliminat, după ce a fost surprins cu telefonul în timpul desfăşurării testării. Candidatul susţinea proba în cadrul Colegiului Tehnic Nr.2 din Târgu-Jiu. Deşi elevii au fost informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare, candidatul eliminat le-a ignorat complet.

Potrivit reprezentanţilor IŞJ Gorj, la nivelul judeţului, 3010 elevi s-au înscris pentru susţinerea primei probe din cadrul examenului de Bacalaureat, însă 138 de absolvenţi nu s-au prezentat. Cei mai mulţi absenţi s-au înregistrat la Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu, din cei 291 de elevi înscrişi, 257 au fost prezenţi, iar unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.,,Un elev, care susţinea examenul la Colegiul Tehnic Nr.2 din Târgu-Jiu, a fost eliminat, după ce a fost surprins cu telefonul în timpul desfăşurării probei, deşi candidaţii au fost informaţi că nu au voie în săli cu telefoane sau cu orice alte mijloace electronice”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.
Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Simpla introducere a acestora în sala de examen este interzisă, iar elevii asupra cărora se vor găsi astfel de materiale vor fi daţi afară şi suspendaţi de la examenul de bacaluareat. În sala de examen mai sunt interzise ghiozdanele, sacoşele, poşetele, genţile.Înregistrările audio-video sunt verificate prin sondaj de o comisie specială.Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Ce subiecte au avut de rezolvat la română
Absolvenții liceelor teoretice, profilul Real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (cu excepția celor de la profilul pedagogic) au avut de conceput un eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga.
Pentru absolvenții profilului Umanist și pentru cei de la profilul Pedagogic, subiectele de la Limba și literatura română au avut ca şi cerință realizarea eseului referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.La Subiectul al II-lea, candidații la Bacalaureat au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu.Un alt subiect a avut ca şi cerință realizarea unui text argumentativ despre importanța pregătirii înaintea susținerii unui discurs.
Subiectul I punctul A a cuprins 5 cerințe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din ,,Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu.Examenul maturităţii a început din 3 iunie cu proba orală la Limba Română, urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie au fost evaluate competenţele digitale ale elevilor, iar pe 12-13 iunie s-au evaluat competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La probele orale şi la competenţele digitale şi lingvistice elevii au primit calificativele experimentat, avansat sau mediu, în funcţie de cât de bine s-au descurcat.

Calendar probe scrise Bacalauareat
1 iulie – Limba şi literatura română – Ea)
2 iulie – Limba şi literatura maternă – Eb)
3 iulie – proba obligatorie a profilului- Ec)
4 iulie – proba la alegere a profilului și specializării – Ed)
8 iulie – afișarea primelor rezultate (până la ora 12.00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00).
9-12 iulie – vor fi soluționate contestațiile
13 iulie – afișarea rezultatelor finale
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here