Primul caz de anemie infecţioasă, apărut la Crasna

677

Primul caz din acest an de anemie infecţioasă ecvină a fost declarat, zilele trecute, de către inspectorii sanitar-veterinari gorjeni, la un cal dintr-o gospodărie, din comuna Crasna.

Potrivit lui Mircea Moldoveanu, inspector în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, în data de 23 februarie, buletinul de analize a ieşit pozitiv pentru un animal din specia ecvine, din localitatea Crasna. “Este vorba de un singur animal declarat ca având această boală. Deocamdată, proprietarul nu are voie să-l scoată din gospodărie. Vârsta calului este de 15 ani şi a fost cumpărat de către actualul proprietar în noiembrie anul 2014 de la cineva din Mătăsari. În acest moment, avem în derulare o campanie de recoltare de probe de sânge de la cele circa 9.500 de cabaline din judeţ pentru depistarea anemiei infecţioase. Practic, sunt testate toate animalele cu vârsta de peste 6 luni din specia cabaline”, a declarat Moldoveanu.
Acesta a precizat că anul trecut, un număr de 6 cai din judeţul Gorj au fost depistaţi cu această boală, astfel că au fost trimişi spre sacrificare la un abator din Hunedoara, acesta fiind şi destinul calului de la Crasna depistat cu anemie infecţioasă, zilele trecute.

Transmiterea infecţiei cu AIE
Anemia infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai şi măgari prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care, de cele mai multe ori, provoacă moartea. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care animalul poate părea normal.
Transmiterea infecţiei cu virusul AIE pe orizontală şi pe verticală, se produce prin: contaminarea prin vecinătate, care presupune prezenţa agentului etiologic în mediul apropiat pe o rază de 200 de metri, permiţând introducerea lui într-un efectiv, prin insecte hematofage; contaminarea prin introducere în exploataţii indemne, de animale din efective şi exploataţii contaminate prin cumpărare, transfer temporar, donaţii; contaminarea pe verticală se realizează prin utilizarea în activitatea de reproducţie a materialului seminal sau a armăsarilor potenţial infectaţi cu virusul AIE şi transmiterea transplacentară a infecţiei de la mamă la făt.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.