Primele puține sau deloc, în Gorj! Plicul de la Iepuraș, tot mai subțire de la an la an

336

Sărbătorile Pascale nu mai aduc aceeași fericire pe chipurile și în buzunarele angajaților de la companiile și instituțiile de stat din județul Gorj, cum se întâmpla cu ani în urmă. De această dată, plicul de Paște chiar a ocolit anumiți angajați de la stat, în timp ce pentru mulți a fost destul de subțire. Mai generoase au fost societățile private cu angajații lor decât cele ale statului care au lăsat, de exemplu, câteva sute de angajați ai Minprest Serv, subunitate a Complexului Energetic Oltenia, fără prima de Paște. Salariații CEO au primit tichete cadou în valoare de 700 de lei, primele fiind mai mari pentru angajații Hidroelectrica din județul nostru, salariații acestui producător de electricitate primind fiecare câte o primă de 750 de lei. În restul instituțiilor de stat, din județ, și chiar la UM Sadu, prima s-a situat în jurul sumei de 100 de lei per salariat, foarte generoasă cu angajații fiind doar Direcția Silvică Gorj unde pădurarii au primit tichete cadou de 300 de lei, plus o primă în bani de 200 de lei.

Angajaţii companiilor de stat sau regiilor autonome din Gorj încasează încă bonusuri substanţiale de Paşte, dar plicul Iepurașului se subțiază tot mai mult în fiecare an. Salariații Hidroelectrica din Gorj se află pe prima poziție la acest capitol, angajații acestei societăți încasând, în aceste zile, prime în valoare de 750 de lei. “Primele sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Este vorba de 3.400 de angajaţi din țară. Deci, în total, sunt prime de 2,55 de milioane lei”, a spus Remus Borza, administratorul judiciar al acestei societăți.
Pe locul al doilea se află angajații CEO. Toţi cei peste 15.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au încasat prime de Paşte în valoare de 700 de lei, sub formă de tichete cadou, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Complexul se află într-o situaţie financiară dificilă, dar a respectat CCM-ul. Subunitatea Minprest nu a acordat însă prime de Paște, pe motiv de neînregistrare a acestui nou contract la ITM. Câteva sute de angajați vor trece sărbătorile doar cu salariul, necompletat cu tichetele de masă pe care le aveau anul trecut.
De altfel, în Valea Jiului, angajații Complexului Energetic Hunedoara nu au dat deloc prime de Paște. Pentru prima dată în istoria mineritului de huilă a ultimelor decenii, minerii, dar, de această dată și energeticienii din județul vecin, nu primesc primele de Paște. Totul se întâmplă din cauză că a fost denunțat Contractul Colectiv de Muncă.

Sindicatele fac eforturi pentru Prime
În instituțiile de stat din Gorj primele au fost generoase doar la Secția de Drumuri Naționale Târgu-Jiu și la Direcția Silvică Gorj, locuri în care salariaților li s-au dat și tichete de masă și prime în bani. Pe la restul instituțiilor de stat, sindicatele au fost cele care au mai completat primele sărace.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here