Primele opt licenţe pentru „Primul Siloz”

234
siloz-cerealeMinistrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a acordat primele opt licenţe de depozit pentru seminţele de consum. “Uneori, nu s-au găsit bani, alteori nu s-a găsit voinţă. În sfârşit, am ajuns la faza finală, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sârbu, referindu-se la problemele pe care le-a întâmpinat în cadrul programului Primul siloz.”

Capacitatea totală a celor opt depozite este de 247.000 tone, iar solicitările pentru licenţierea depozitelor pentru seminţe de consum se ridică până la o cantitate de 5,280 milioane tone.

“Noi considerăm acest moment ca fiind important, pentru că schimbă într-un fel relaţia dintre producător şi comerciant, dându-i posibilitatea producătorului să îşi depoziteze marfa, să obţină un certificat de garantare, să poată să-l utilizeze, să însămânţeze cultura de toamnă şi, sigur, circuitul pe care îl parcurge producţia e un circuit care ne dă şi nouă siguranţa că marfa e păstrată în condiţii bune. Există şi o evidenţă, până la urmă, a ceea ce avem în depozite” a subliniat ministrul Sârbu.
Potrivit acestuia, procesul de licenţiere continuă. În fiecare miercuri, rapoartele de audit din teritoriu sunt analizate la comisia constituită în cadrul ministerului.
Conform unor surse ofociale din partea Fondului de Garantare al Creditului Rural (FGCR), zece bănci sunt interesate să lucreze cu certificatele de depozit: BCR, BRD – Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Bank of Cyprus, Piraeus Bank, RIB, MKB Romexterra Bank. Aceste bănci şi-au manifestat interesul să creeze un produs de creditare adaptat mecanismului de funcţionare a certificatelor de depozit.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here