Primele cariere miniere care se vor închide în Gorj

5684

Complexul Energetic Oltenia a adus clarificări în legătură cu anumite perimetre miniere care se vor închide în următorii cinci ani. „Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care își vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari”, a anunțat CEO.
În această situație se regăsesc carierele Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. „Personalul existent în aceste cariere în 2025, rămas după ieșirea la pensie a unui număr considerabil de angajați, va fi redistribuit în celelalte cariere pentru funcționarea acestora la capacitate, în vederea asigurării necesarului de cărbune pentru termocentralele Rovinari și Turceni”, au anunțat reprezentanții CE Oltenia.
De asemenea, având în vedere evoluția tehnologică a perimetrelor miniere rămase în exploatare începând cu anul 2026, carierele Jilț Sud și Jilț Nord se vor reorganiza într-o singură carieră, precum și carierele Tismana și Pinoasa.
Necesarul de lignit pentru funcționarea grupurilor energetice pe cărbune (3 grupuri în Rovinari și 2 în Turceni) va fi asigurat din perimetrele Roșia si Tismana-Pinoasa pentru Rovinari, iar pentru Turceni va fi asigurat din perimetrele Jilț și Roșiuța.
„Amintim că Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, singura soluție viabilă pentru menținerea în activitate a unuia dintre cei mai importanți producători de energie electrică ai țării, va fi înaintat spre analiză Comisiei Europene. Planul prevede investiții noi de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026 pentru diversificarea resurselor, având în vedere că cele pe bază de lignit sunt epuizabile, iar investițiile în activitatea de minerit și în centralele pe bază de cărbune se vor ridica la circa 2 miliarde de lei. Astfel, în portofoliul CEO vor intra parcuri fotovoltaice și blocuri pe gaze naturale – surse de energie mai puțin poluante”, a precizat compania.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here