Prime de inserție pentru opt tineri din județul Gorj

471

Din acest an, statul acordă o primă de inserţie în valoare de 1.500 de lei, pentru proaspeţii absolvenţi care reuşesc să se încadreze în muncă în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor.

Absolvenţii înregistraţi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, care în termen de 60 de zile de la absolvire, reuşesc să se încadreze în muncă, beneficiază de o primă de inserţie în valoare de 1.500 de lei.

Potrivit datelor furnizate de conducerea instituției județene, deja există astfel de beneficiari. ”În judeţul Gorj avem, la momentul actual, un număr de opt absolvenţi care vor primi acest sprijin financiar, sumele fiind acordate din bugetul asigurărilor de şomaj. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Valoarea Indicatorului social de referință este de 500 de lei”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Banii se acordă în două tranşe. Prima tranşă, în valoare de 750 de lei, se acordă în momentul angajării, iar cea de-a doua, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Persoanele care beneficiază de prima de inserţie au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condiţiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Nu beneficiază de aceste drepturi: absolvenții care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu; absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani; absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ; absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă; absolvenții pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here