Prime de 1000 de lei în CEO, la schimb cu 1000 de disponibilizări

341

Administrația Complexului Energetic Oltenia va face 1000 de disponibilizări în luna mai, sindicatele din companie fiind de acord, ieri, cu această propunere. Liderii sindicali cer însă ca și cei care vor părăsi CEO să fie pensionabili, să mai fi beneficiat de ordonanțe ori să își ceară singuri plecarea în schimbul salariilor compensatorii. Odată cu parafarea numărului de disponibilizări, administrația a crescut primele ocazionale la 1000 de lei.

Sub tensiunile create de Fondul Proprietatea, care amenință Directoratul CEO cu un proces, pe motiv că nu a respectat numărul de disponibilizări prevăzut pentru anul acesta, fiind vorba de 2000 de persoane, administrația și sindicatele s-au întâlnit, luni, la o nouă rundă de negocieri pe marginea Contractului Colectiv de Muncă. Administrația a acceptat chiar să majoreze prima de Paște și de Crăciun la 1000 de lei pentru fiecare salariat, aceste bonusuri fiind de 550 de lei, respectiv de 700 de lei, dar să majoreze și prima de Ziua Minerului și de Ziua Energeticianului tot la 1000 de lei. Liderii celor patru federații, prezenți la negocieri, au fost de acord cu propunerile administrației, mai ales că la ședințele trecute conducerea companiei a acceptat să ofere tichete de masă majorate celor 14.322 de salariați, de la 9,8 lei la 15 lei, dar și cota de cărbune de 10 tone, în bani sau în natură, pentru fiecare salariat.
“Cele stabilite în comisia paritară de astăzi vor fi redactate și trecute într-un act adițional ce va fi semnat de toate federațiile prezente la negociere. Liderii au fost de acord cu majorarea primelor și a tichetelor de masă chiar dacă au pierdut voucherele de vacanță. Tot aici s-a discutat și despre programul de restructurare aplicabil anul acesta, mai exact despre plecarea celor 1000 de salariați, în luna mai, din companie. Am cerut ca pe listele de disponibilizare să fie trecuți salariații care mai au doi ani până la pensie, angajații care au mai beneficiat de salarii compensatorii, dar au fost reangajați în CEO, dar și persoanele care vor de bunăvoie să plece din companie, în schimbul salariilor compensatorii”, a declarat, Nicu Bunoaica, lider sindical în Federația Univers.

Discuții pe grile
Constantin Crețan, lider sindical la CEO, susține, de asemenea, că inclusiv cei de la FNME au fost de acord cu cele discutate la Comisia Paritară de Negociere, sindicatele mai dorind să stabilească cu administrația și alte criterii de disponibilizare, dar și uniformizarea grilei de salarizare.
“Vor mai fi discuții până la semnarea CCM, dar drepturile salariale în noul contract au fost bătute în cuie ca și numărul viitorilor disponibilizați”, a spus și liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.
Într-o postare recentă pe Facebook, managerul CEO, Sorin Boza, anunță că propunerea administrației pentru noul CCM va aduce o creștere importantă a veniturilor angajaților companiei. “După 4 ani numai de tăieri de venituri vin în atenția tuturor colegilor mei cu o propunere corectă ținând cont de situația nesigură a acestei companii pentru care lucrăm toți! Este primul an în care administrația propune o creștere de venituri pentru fiecare angajat! Am promis că voi face tot ce îmi stă în putință ca toți cei ce muncesc cu adevărat să vadă în buzunar o creștere față de anii trecuți când doar s-a tăiat din venituri”, a transmis managerul CEO, Sorin Boza.
Ieri după-amiază Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor urma să se întrunească în ședință tot pe marginea disponibilizărilor din perioada 2017-2018 ale companiei. Oficialii vor explica aici că vor disponibiliza doar 1000 de persoane, anul acesta, și 740 în 2018, deoarece, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, Sistemul Energetic Naţional (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt.

Fără datorii
Complexul Energetic Oltenia se află pe un trend ascendant. Compania a reușit să-și achite, la timp, toate obligațiile fiscale către Bugetul Consolidat al Statului, compania neînregistrând nici obligații de plată restante către băncile finanțatoare privind rambursarea de rate, dobânzi și comisioane, asta în timp ce obligațiile de plată către furnizori se află în termenele scadente de plată, conform prevederilor contractuale, reprezentând obligații curente.
De asemenea, CE Oltenia și-a îndeplinit obligativitatea de conformare privind achiziționarea certificatelor de CO2 aferente producției de energie realizate în anul 2016.
Singurul aspect pe care nu l-a respectat CEO a fost însă disponibilizarea, anul trecut, a 2000 de persoane, din companie plecând doar 800 de salariați în 2016, și nici cifra stabilită pentru anul acesta tot de 2000 de salariați, actuala conducerea acceptând să reducă personalul la 1000 de persoane.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here