Primăvara, sezonul acutizării bolilor gastrice

364

Pentru persoanele care au probleme de sănătate, suferind de boli gastrice, primăvara nu este tocmai un sezon plăcut. Ulcerele şi gastritele se acutizează primăvara şi toamna. Bolnavii trebuie să se prezinte la medic, dacă încep să se simtă rău.

Persoanele, care au dureri şi arsuri stomacale, trebuie să ştie că acestea sunt primele simptome ale gastritei. Schimbarea alimentaţiei acutizează simptomele gastritei şi ulcerului gastric. Odată cu venirea primăverii, afecţiunile stomacului recidivează. Acest lucru este pus adesea pe seama consumului mai ridicat de crudităţi, care cresc aciditatea gastrică. “Periodicitatea mare la ulcere este primăvara şi toamna”, confirmă Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Potrivit medicului, cele mai frecvente cauze ale gastritei şi ale ulcerului gastroduodenal sunt: infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente – în principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul – mai ales pe stomacul gol, dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi. “Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îi va da trimitere la un laborator unde, în urma analizelor, se va constata dacă bolnavul are ulcer sau gastrită. Ulterior, se dă tratamentul potrivit. Se vindecă prin tratament antibiotic”, a declarat medicul Mihai Moisescu.
Cu toate că nu se poate aprecia cu exactitate cu cât creşte numărul cazurilor, s-a constatat faptul că durerile şi arsurile stomacale, greaţa, balonările şi ameţelile apar mai frecvent şi mai acut primăvara. Pentru a preveni apariţia sau agravarea bolilor de stomac, în acest sezon trebuie, în primul rând, să evităm abuzurile, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi în ceea ce priveşte consumul de alcool, de cafea, de tutun sau de medicamente.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here