Primăvara a venit cu premii la bibliotecă

519

Zeci de elevi de la mai multe școli din municipiul Târgu-Jiu au fost premiați vineri, 1 aprilie, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”, ca urmare a participării la concursul de engleză organizat de instituție.

Concursul respectiv, ”Engleza pentru cei mici”, se află la prima ediție și s-a desfășurat în perioada 1 – 25 martie. Ideea organizării acestui concurs a pornit de la dorința de a-i atrage pe copii către bibliotecă, precum și de a-i ajuta pe aceștia în studiul unei limbi străine. ”În lumea multiculturală în care trăim este important să ne cunoaștem limba națională, dar trebuie să ne înțelegem și cu alții și e bine să putem să conversăm și într-o limbă străină, ba chiar în mai multe. Am ales engleza pentru că este o limbă foarte folosită în zilele noastre”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” din Târgu-Jiu. Concursul s-a bucurat de popularitate în rândul micuților utilizatori ai bibliotecii, aproximativ 80 de elevi înscriindu-se la această primă ediție. În fiecare zi, aceștia au avut dreptul să extragă câte un bilețel cu o întrebare în limba română, la care au trebuit să răspundă în limba engleză. Pentru fiecare răspuns corect au primit câte 100 de puncte, iar cei care au acumulat cele mai multe puncte au fost premiați.

228 de premianți
Festivitatea de premiere a concursului s-a desfășurat vineri, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”. Evenimentul a debutat cu prezentarea unei scenete și a unor poezii de către elevi ai Școlii Gimnaziale ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, coordonați de prof. Simona Popescu. A urmat apoi momentul mult așteptat, mai ales de cei mici, al înmânării premiilor. Dintre cei circa 80 de participanți, 28 au primit premii sau mențiuni. Câștigătorii Premiului I sunt: Bengulescu Daria Alexia (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Calotă Maria Karina (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Chiriță Cristiana (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Şchiopoiu Yanolia (clasa a IV-a E, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”) și Sulea Darius (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”). Premiul II a revenit elevilor: Stanciu-Ţivlea Valentin (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Popescu Maria (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Popescu Aida Nicola (clasa a IV-a B, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuși”), Paliță Daria (clasa a IV-a E, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”), Mungiu-Pupăzan Silviana Maria, (clasa a IV-a e, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”), Floroiu Marius (clasa a IV-a E, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”), Ecobici Daniela Mihaela (clasa a IV-a B, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuși”) și Ardereanu Alexia Angela, (clasa a IV-a E, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”). Premiul III a fost adjudecat de: Ţigăran Codruț (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Popescu Alexia, (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Orvas Diana (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Munteanu Alexandru Andrei (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Militaru Andreea (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Mihăilescu Rareș Andrei (clasa a IV-a A, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”), Crăciun-Puiu Octavian (clasa a III-a C, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”) și Andrei Mario Sergiu (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”). Cu Mențiune au fost răsplătiți: Vulpe Raluca Nicoleta (clasa a II-a A, Colegiul Național ”Spiru Haret”), Stroe Ștefania (clasa a II-a A, Colegiul Național ”Spiru Haret”), Pachiu Iustina (clasa a III-a B, Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”), Munteanu Vlad Mihai (clasa a I-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”), Filip Mario Raul (clasa a IV-a A, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”, Ciobanu Ana Maria (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”) și Ciobanu Alexandra (clasa a II-a A, Colegiul Naţional „Spiru Haret”).

3Un nou concurs începe astăzi
Dacă un concurs și-a premiat câștigătorii, altul începe astăzi. Este vorba de concursul de cultură generală ”Punguța cu 200 de întrebări”, organizat tot la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”, special pentru micuții ce trec pragul instituției. ”Este un concurs de cultură generală din gramatică, literatură, geografie, istorie, matematică și întrebări surpriză. Se adresează copiilor din clasele I-IV și V-VIII și se va desfășura la sediul Filialei, în perioada 4 aprilie – 20 mai. În fiecare zi de luni și marți, copiii vor putea să extragă câte două bilețele cu câte o întrebare, primind puncte pentru răspunsurile corecte. Ca noutate, anul acesta cei care vor dori să-și mărească punctajul vor avea posibilitatea să extragă încă cinci întrebări, iar dacă vor răspunde corect la toate vor primi un punctaj mai mare. Dacă însă vor răspunde greșit chiar și la o singură întrebare din cele cinci, punctajul se va anula”, a precizat Luiza Sandu, bibliotecar la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

Altul, în desfășurare
Copiii nu au vreme să se plictisească la bibliotecă. Tot în această perioadă, la Filiala pentru Copii se mai desfășoară și concursul ”Cărțile care contează”, concurs ce a debutat în luna ianuarie și se va încheia în noiembrie. Acesta se adresează elevilor din clasele II – VIII. În cadrul acestui concurs, elevii trebuie să citească în fiecare lună câte o carte selectată de organizatori și să răspundă în scris la 10 întrebări pe baza cărții respective. Bibliografia concursului este structurată pe cicluri de învățământ și este afișată la sediul Filialei pentru Copii. Astfel, în luna ianuarie, elevii din clasele II – IV au trebuit să citească ”Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, în februarie ”Șoricelul trufaș” și ”Povești cu tâlc”, de Al. Mitru, în martie ”Făt frumos cu părul de aur”, de Petre Ispirescu, luna aceasta vor citi ”Soldățelul de plumb”, de H.C. Andersen, iar în mai ”Gâsca de aur”, de Frații Grimm. În perioada vacanței de vară (iunie, iulie, august) concursul se întrerupe, urmând a fi reluat în luna septembrie, când elevii vor trebui să realizeze rezumatul la ”Gâsca de aur”, de Frații Grimm.
În octombrie vor trebui să-și arate talentul scriitoricesc, compunând un alt final pentru una dintre cărțile lecturate pe parcursul concursului, iar în noiembrie se vor transforma în artiști și vor realiza câte un desen inspirat dintr-o lectură din concurs. Și pentru elevii din clasele V-VIII concursul se va desfășura la fel, cu deosebirea că în cazul lor bibliografia este următoarea: ianuarie – ”Rodul tainic”, de Ioan Slavici, februarie – ”Legenda lăcrămioarei”, de Vasile Alecsandri, martie – ”Gavroche – micul erou”, de Victor Hugo, aprilie – ”Zâna viselor”, de Victor Eftimiu, mai – ”Lacul zânelor”, de Al. Mitru, septembrie – rezumatul lecturii ”Lacul zânelor”, de Al. Mitru. Câștigătorii vor fi premiați în decembrie 2016. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească copiii care vor să participe la concursurile organizate de bibliotecă este aceea de a fi utilizatori ai acesteia.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.