Primarul Vili Pasăre, achitat definitiv

294

deschiderePrimarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a scăpat definitiv de acuzaţiile de corupţie pentru care a fost arestat şi judecat timp de patru ani. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat, vineri, decizia definitivă în acest caz.

Magistraţii au considerat că primarul nu se face vinovat de acuzaţia de luare de mită şi au dispus menţinerea sentinţei pronunţate de Tribunalul Gorj, respectiv achitarea acestuia.

După patru ani de judecată, timp în care primarul comunei Dragoteşti a făcut cunoştinţă şi cu beciurile arestului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), a fost declarat nevinovat de către judecătorii curţii supreme. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat vineri, 8 octombrie 2010, sentinţa definitivă. “Instanţa a hotărât casarea deciziei date de Curtea de Apel Craiova şi menţinerea sentinţei de la Tribunalul Gorj. Hotărârea este definitivă”, a comunicat Biroul de Presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Asta înseamnă că Vili Pasăre şi Roberto Păducel nu se fac vinovaţi de nicio infracţiune.

Probele Titinei!

În 2006, edilul comunei gorjene Dragoteşti, Vili Pasăre, a fost arestat sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce o femeie de afaceri, Titina Pitropu, s-a plâns procurorilor că i-ar fi fost cerute diverse sume de bani de către primar, pentru a i se prelungi autorizaţiile de funcţionare la depozitele de fier vechi pe care aceasta le deţinea în comuna Dragoteşti. Pentru a fi credibilă, Pitropu l-a înregistrat pe primar acasă la ea când l-a chemat pe edil pentru a purta discuţii pe acest subiect. Nefiind o probă concludentă, Titina Pitropu s-a oferit să participe la un flagrant făcut de data aceasta de anchetatori. Astfel, într-una din zilele lunii noiembrie 2006, Vili Pasăre a fost ridicat dintr-un restaurant aflat în centrul oraşului Târgu-Jiu, atunci când la masă cu acesta se aflau mai mulţi prieteni.

Invitaţia în arest!

La vremea respectivă, un jurnalist care a asistat la filmul flagrantului a povestit: “În local a apărut Titina Pitropu, care a venit la masa noastră şi l-a invitat pe primar la o discuţie. Au mers la o altă masă, aflată într-un loc unde nu aveam vizibilitate. În acest timp, Gridan (poliţist) l-a sunat pe comandantul adjunct al Poliţiei Gorj, Ion Voinescu, şi i-a spus <<Gata, domnule Voinescu. Vin acum>> şi a plecat de la masă. Primarul Pasăre s-a întors la masă după 15-20 de minute cu un plic obişnuit în mână, pe care l-a aruncat pe masă. Imediat, de la masa alăturată s-au ridicat mai multe persoane, iar la masa noastră a venit procurorul Constantinescu, care l-a întrebat ce este în plic. Vili Pasăre a spus că este o invitaţie la nuntă. Procurorul i-a spus să deschidă plicul, iar înăuntru erau bancnote de 500 lei noi”.

Arestat, achitat, condamnat şi iar achitat!

Cu toate acestea, primarul a fost reţinut şi dus în arestul IPJ Gorj, însă n-a stat mai mult de 24 de ore în această stare, întrucât prim-procurorul Tribunalului Gorj, din acea vreme, Emil Moţa, nu a acceptat propunerea de arestare formulată de procurorul Gheorghe Constantinescu.

Trimis în judecată, Vili Pasăre şi Roberto Păducel, considerat complicele primarului, au fost achitaţi de judecătorii Tribunalului Gorj. Nemulţumită de sentinţa magistraţilor, Titina Pitropu a formulat apel, iar judecătorii Curţii de Apel din Craiova au schimbat sentinţa, condamnându-i pe cei doi la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz şi luare de mită şi, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.

Ambii nevinovaţi

La rândul lor, Pasăre şi Păducel au formulat recurs la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. După două amânări de pronunţare, magistraţii au decis să dea definitiv verdictul de nevinovat pentru ambii inculpaţi.

La câteva ore după pronunţarea acestei sentinţe, primarul Vili Pasăre a declarat: “Mă aşteptam ca judecătorii să dea o astfel de sentinţă. N-am făcut altceva decât să demontez acuzaţiile. A fost vorba despre o înscenare, iar judecătorii Curţii Supreme au văzut acest lucru. Şi ei s-au arătat surprinşi de hotărârea pe care a luat-o Curtea de Apel Craiova în privinţa mea. Mă voi consulta cu avocatul meu şi voi decide dacă îi voi acţiona în instanţă pe cei care m-au târât în această mizerie”.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here