Primarul Troacă, cercetat penal într-un nou dosar de corupţie

481

Edilul local PDL din Padeş, Mihăiţă Troacă, este cercetat, din vara acestui an, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj într-un nou dosar de corupţie. De data aceasta, edilul care pentru a scăpa de acuzaţii este dornic să treacă, cu noua ordonanţă, la PSD, este cercetat pentru evaziune, furt din banul public, trafic de influenţă şi conflict de interese. Fostul viceprimar al localităţii, Cristian Elena, i-a făcut plângerea penală în cauză edilului local, demonstrând procurorului de caz că fostul său partener de echipă ar fi prejudiciat bugetul local cu aproximativ 10 miliarde de lei vechi.

Pe lângă dosarul de corupţie al cărui prejudiciu s-a calculat, de către experţi, la cifra de peste 800.000 de euro, aflat în fază de finalizare la procurul de caz Emil Moţa, primarul de Padeş mai este cercetat într-un dosar la fel de important. Acesta din urmă a ajuns pe masa procurorilor, tot de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în vara acestui an, în plângerea penală formulată împotriva primarului fiind cuprinse acuze extrem de grave, legate de felul în care primarul ar fi gestionat bugetul localităţii, secătuindu-l prin lucrări fictive şi ineficiente, prin aprovizionări de materiale fictive şi neoportune, realizate de firme ale interpuşilor săi, societăţi ale fraţilor, finilor, soţiei şi ale altor rubedenii apropiate acestuia.
De fapt, o plângere similară a fost înregistrată şi la Camera de Conturi Gorj.

Procurorii, pe urmele Tenco SRL
Potrivit documentelor depuse la dosar, procurorul de caz a luat-o deja pe urmele firmelor prin care edilul este acuzat că a întreptat banul public, pentru ca o parte să revină apoi în propriul buzunar. Mai exact, este vorba despre SC Tenco SRL, firmă administrată de finii edilului, Gabriel Ciorbă şi de soţia acestuia, societate prin a cărei contabilitate s-ar fi efectuat operaţiuni financiare de încasări de peste 6 miliarde de lei vechi. Banii au provenit de la bugetul Primăriei Padeş şi de la SC Padeş Util, firma administrată de instituţia publică şi de Consiliul Local, societate la care Troacă este preşedinte al Consiliului de Administraţie, în ciuda conflictului de interese şi a incompatibilităţii de nenegat.

doc troacaCondamnat, la cârma societăţii publice
De altfel Padeş Util este administrată de Corlan Sever, persoană care a fost condamnată pentru fals şi uz de fals, dar care ar fi fost astfel încadrată de edil pe post pentru că acesta nu are studii de specialitate şi poate fi cu uşurinţă manevrat de primar.
Din bugetul primăriei ar fi fost efectuate plăţi către această societate în valoare de peste 4 miliarde de lei vechi, pentru activităţi fictive.

Barecob şi Etamond SRL, 2 miliarde din buget
Anchetatorii i-au luat la ochi şi pe administratorii SC Barecob SRL, societate de la care primăria a achiziţionat materiale în valoare de peste un miliard de lei vechi, dar şi Etamond SRL care a încasat de la primărie 88.000 de lei pentru diferite prestări servicii. În plângere se face referire la încasările din ultimul an.

Primarul, în afaceri cu fraţii săi
Primarul şi-a îndreptat banul public şi spre firmele fraţilor săi, un exemplu în acest sens este afacerea realizată cu SC Baumaschine SRL din Drobeta Turnul Severin, deţinută de rubedenia de sânge a edilului, unde s-au virat, tot de la buget, 12.000 de lei dar şi spre firma SC Tsl Forest SRL, aparţinând altui frate de-a lui Troacă, unde au fost viraţi, prin aceeaşi modalitate, 16.000 de lei.
Afacerile în cauză s-au derulat, de asemenea, cu banul public, din toamna anului trecut până în prezent.

Jumătate de miliard, pe telefoane mobile
Troacă a cheltuit, de asemenea, ineficient, o jumătate de miliard pe facturile eliberate pentru convorbiri la telefonia mobilă dar şi 300 de milioane de lei vechi pe carburant, în nici un an de zile. Aceste cheltuieli sunt, de asemenea, în atenţia procurorului de caz. “Este inadmisibil că s-au scos în numerar, prin dispoziţie nesusţinută de documente temeinice, de la Trezorerie, aproape şase sute de milioane de lei vechi. Iar acestea nu sunt singurele activităţi infracţionale ale edilului Troacă. De altfel, pentru a scoate la iveală toate aceste nereguli nu intenţionez deloc să renunţ la lupta în justiţie cu acesta şi mai ales la plângerile penale făcute împotriva acestuia. Şi menţionez aici că nu voi renunţa la plângerea legată de acuzaţia de lovire la adresa mea, plângere din care au rezultat şi alte dosare penale, privind traficul de influenţă, inducerea în eroare a organelor judiciare de anchetă, abuzul în serviciu şi multe altele”, a declarat reclamantul Cristian Elena.

Cercetatul Troacă, la uşile PSD!
În ciuda dosarelor penale întocmite pe numele său, şi a condamnării recente privind conducerea fără permis, Mihăiţă Troacă continuă să se laude în localitate că este “jupân în Padeş”, anunţând chiar că, pe baza noii ordonanţe, va trece la PSD, alături de majoritatea consilierilor PDL din comună. Mai precis, îi va băga în PSD şi pe cumnatul său, Constantin Pora, şi pe încă trei consilieri portocalii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here