Primarul Pavel, urmărit penal după o plângere a unui fost deţinut politic

321

deschidereEdilul comunei Peştişani, Florin Pavel, este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, din luna aprilie a acestui an, urmare a unei plângeri făcute de un erou al rezistenţei anticomuniste, nemulţumit în legătură cu două titluri de proprietate, de care spune că i-ar fi fost falsificate. Alături de Pavel, candidat al USL la fotoliul de primar în Peştişani, sunt urmăriţi penal şi consilierul Grigore Bocean, angajat al instituţiei publice, şi fostul jurist al Primăriei Peştişani, Marius Gabriel Cojocaru. Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Sergiu Mischie, în vârstă de 77 de ani, de loc din Hobiţa de Peştişani, dar stabilit în prezent la Bucureşti, este cel care anul trecut s-a adresat Parchetului Local Târgu-Jiu cu o plângere penală împotriva celor trei, Pavel, Bocean şi Cojocaru. Reclamantul explică procurorilor faptul că a fost prejudiciat de cei trei în legătură cu două titluri de proprietate, care i-au fost falsificate, unul parţial şi altul integral. Acesta aduce acuze grave celor trei, Pavel, Bocean şi Cojocaru fiind reclamaţi pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. În ciuda explicaţiilor lui Mischie, la scurt timp însă, procurorii Parchetului Târgu-Jiu dau neînceperea urmăririi penale pentru cei trei, dând însă posibilitatea reclamantului să facă recurs la Judecătoria Târgu-Jiu. Exact asta a făcut Mischie, care a atacat ordonanţa procurorului de netrimitere în judecată a celor trei, printre care se află primarul în exerciţiu, Florin Ion Pavel. Dosarul se facsimilînregistrează pe rolul instanţei târgujiene la data de 10 februarie 2012, două luni mai târziu, mai precis la 11 aprilie, instanţa pronunţându-se în acest caz astfel: “admite plângerea formulată de petiţionarul Mischie Sergiu împotriva rezoluţiei Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu nr.1270/P/2011 din 13.12.2011 şi în contradictoriu cu intimaţii Pavel Ion Florin, Bocean Grigore şi Cojocaru Marius Gabriel. În baza art. 278/1 alin 8 lit b C.p.p. desfiinţează rezoluţia atacată şi trimite cauza la procuror în vederea începerii urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 11.04.2012, la Judecătoria Tg-Jiu”.

Candidatul, urmărit penal

Şi astfel, cu o lună înainte de debutul campaniei electorale, primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, este urmărit penal, riscând trimiterea în judecată împotriva unor ilegalităţi săvârşite în instituţia publică pe care el a condus-o. În aceeaşi situaţie se află şi Grigore Bocean, inginer agricol, cunoscut drept şeful referenţilor agricoli, funcţionar în prag de pensionare dar cu cel mai mare salariu din instituţia publică, şi el acuzat de realizarea unor ilegalităţi crase privind emiterea unor titluri de proprietate. Fostul jurist al primăriei, Marius Gabriel Cojocaru, a ocupat funcţia publică înainte ca aici să ajungă Miruna Porumbel, el fiind acuzat de aceleaşi ilegalităţi, de către Sergiu Mischie. Cojocaru nu se mai află de câţiva ani în Gorj, el fiind angajat de ceva vreme la Timişoara, se vehiculează prin comună. Cojocaru mai este acuzat şi de implicare directă în vânzarea dispensarului din Peştişani, de unii localnici ai comunei care s-au adresat şi ei Parchetului.

Cine este Sergiu Mischie?

Numele lui Sergiu Mischie, apare trecut în Procesul Comunismului, documentar care cuprinde numele şi faptele celor care s-au opus represaliilor comuniste, ajungând după gratii şi devenind deţinuţi politici. Este şi cazul lui Sergiu Mischie, care de profesie inginer mecanic, a fost iniţiatorul organizaţiei “Vulturul de Mare”, ce răspândea manifeste şi scria pe ziduri lozinci anticomuniste: “Vrem alegeri libere!”, “Jos trădătorii de patrie şi neam!”, “Afară cu trupele de ocupaţie ruseşti!”. A fost arestat în 1952, la vârsta de 17 ani, fiind condamnat la 3 ani de închisoare. A împărţit celula cu Corneliu Coposu, şi a fost torturat. În urma torturilor din detenţie a rămas cu o deformare evidentă a coloanei vertebrale. A fost eliberat în 1954. La 30 octombrie 1988 a fost ridicat de Securitate şi torturat de căpitanul Toncea. Cei trei reprezentanţi ai Primăriei Peştişani nu au ţinut cont însă de trecutul lui Sergiu Mischie şi nici de faptul că şi-a cerut drepturile legale. L-au trimis la 77 de ani să îşi facă dreptate la instanţă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here