Primarul Geogia l-a dat în judecată pe edilul de Bengești-Ciocadia pentru sporurile ilegale

90

Primarul comunei Bengești-Ciocadia, Victor Geogia, s-a dat singur în judecată pentru a scăpa de acuzele Camerei de Conturi Gorj, care a constatat, în urma unui control efectuat în instituție în anul 2016, că edilul a încasat o serie de sporuri ilegale în 2015. De altfel, verificatorii au stabilit că și restul salariaților instituției publice au luat, de asemenea, același tip de sporuri. Mai exact, edilul și subalternii săi au încasat spor de dispozitiv, de confidențialitate și fidelitate și chiar de solicitare neuropsihică, creând un prejudiciu instituției de aproape 250.000 de lei.

Auditul financiar asupra contului de execuție bugetară pe anul 2015 la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Bengești-Ciocadia, finalizat prin raportul nr. 2121 din 17 octombrie 2016, a pus la treabă toată primăria, afectată de concluziile verificatorilor. De la emiterea raportului și până în prezent, pe rolul instanțelor de judecată din Gorj s-au înregistrat nu mai puțin de 24 de acțiuni, primarul și salariații primăriei atacând în grup sau pe rând acest raport care îi obligă să dea banii, încasați ilegal, înapoi.
Primarul și subalternii săi au susținut permanent în acțiunile făcute pentru aceste procese că sporurile primite sunt legal acordate în baza unor hotărâri judecătorești, fiind astfel introduse în salariile de bază ale beneficiarilor.

Funcționari cu sporuri totale de 100%
Se pomenește că în această categorie se încadrează și acordarea sporului de dificultate de 50% din salariul de încadrare(acordat pentru patru funcționari), sporul de dispozitiv de 25% din salariul de bază(acordat doar pentru trei salariați ai primăriei), dar și sporul de confidențialitate și fidelitate de câte 10% din salariul de încadrare și sporul de solicitare neuropsihică în procent de 20% din salariul de încadrare.
Deși nu avea dreptul, primarul Geogia a beneficiat de spor de vechime în muncă, deși art. 9 din Legea nr.284/2010 nu permite asta. Cu toate acestea, primarul s-a dat și singur în judecată pentru a-și păstra sporurile încasate incorect potrivit Camerei de Conturi Gorj. Disperarea pornește și de la faptul că valoarea totală a abaterilor constatate de verificatori, la capitolul sporuri ilegale, a fost de 236.187 de lei.

Dosarul 300/95/2017, Geogia vs.comuna Bengești-Ciocadia
Unul dintre multele dosare ale primăriei înregistrate acum în instanță privește pe lângă sporuri și celelalte nereguli depistate de Camera de Conturi, pornind de la cheltuielile ilegale făcute la școli până la reabilitarea drumurilor sătești.
În dosarul 300 aflat pe rolul Tribunalului Gorj se va dezbate și felul în care s-au făcut lucrările de anvelopare cu termosistem a Școlii Gimnaziale Bălcești, realizate cu doar 10 mm de polistiren. Prejudiciul depășește în acest caz 43.000 de lei, aici intrând și materialele de curățenie pentru această unitate de învățământ, rechizitele și piesele pentru microbuz pentru care nu există facturi de proveniență și nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru efectuarea lor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here