Primarul din Bengești-Ciocadia, urmărit penal in rem pentru patru infracțiuni grave

983

Edilul Victor Giogia, din Bengești-Ciocadia, este urmărit penal in rem în două noi dosare penale, aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci. Primarul este cercetat pentru abuz în serviciu, fals intelectual, constituire de grup infracțional și conflict de interese pentru o serie de fapte pe care le-ar fi comis în perioada 2006-2015. Giogia ar putea astfel răspunde penal pentru retrocedarea ilegală a peste 60 de hectare de pădure, la bază având acte false, după dobândirea acestora proprietățile urmând să fie vândute, de către cei aflați în spatele afacerii, Direcției Silvice Gorj. De altfel, această instituție s-a sesizat în unul dintre dosare și a depus plângere penală primarului și Comisiei Locale de Fond Funciar din Bengești-Ciocadia.

Dosarul nr.1027/P/2015 s-a constituit în luna noiembrie a anului trecut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, instituție sesizată în acest sens de către localnicul din Bengești-Ciocadia, Constantin Smaranda, la baza anchetei aflându-se și reclamația Ocolului Silvic Polovragi care anunța anul trecut că pădurea statului din Bengești-Ciocadia, obținută cu acte false de o bucureșteancă, a fost delapidată, în lipsa celei împroprietărite în necunoștință de cauză, făcându-se un prejudiciu statului de 138.000 de lei. De altfel, Ocolul Silvic Polovragi constată delapidarea abia după ce pădurea revine statului, proprietara Anca Rodica fiind deposedată de proprietatea ilegală prin hotărâre a instanței, definitivă și irevocabilă.
În acest dosar, primarul Victor Giogia, fostul secretar al primăriei, Victor Bistreanu și cadastristul primăriei Mirel Bădoica sunt urmăriți penal pentru acele infracțiuni de corupție. “Am fost chemat la Poliția Novaci pe 21 ianuarie 2016 pentru a fi audiat în acest dosar, moment în care mi s-a adus la cunoștință și faptul că în dosarul în cauză există patru plângeri penale, deși eu doar două cunosc, dar și că primarul, fostul secretar și cadastristul Primăriei Bengești-Ciocadia sunt urmăriți penal in rem pentru abuz în serviciu, fals intelectual, constituire de grup infracțional și conflict de interese. Acum nu îmi rămâne decât să aștept ca poliția și parchetul să-și facă treaba în termenul prevăzut de lege și să îi și trimită pe urmăriți în judecată”, a declarat Constantin Smaranda, reclamant în dosar, care reamintește faptul că edilul Giogia mai are două condamnări cu suspendare pentru fapte de corupție similare.

img042Dosarul 2: Terenurile din Câmpul Mare
Al doilea dosar penal este înregistrat la Parchetul Novaci la începutul acestui an, după ce o plângere împotriva acelorași trei persoane din Bengești-Ciocadia s-a depus la IPJ Gorj. De altfel, plângerea cu numărul 630014/06.01.2016 este instrumentată de Parchetul Novaci, care cercetează și felul cum cei trei s-au împroprietărit ilegal cu terenuri situate în Câmpul Mare. Terenurile în cauză s-a reclamat că ar fi fost luate de respectivii “în baza calității pe care o dețin”, ei atribuindu-și abuziv suprafețe de teren atât lor, cât și altor persoane, rude sau apropiați.
“Aspectele sesizate sunt de natură penală, motiv pentru care plângerea dumneavoastră a fost înregistrată în registrul de evidență a lucrărilor penale sub numărul 1055010 din 14 ianuarie 2015, urmând a se propune soluția legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci”, se arată într-o comunicare transmisă de IPJ Gorj, pe 15.01. 2016, reclamantului Smaranda.
img043Omul susține că așteaptă să fie audiat și în acest dosar având probe indubitabile că edilul din Bengești-Ciocadia ar fi săvârșit faptele incriminate împroprietărindu-și în 2006, ilegal, pe propria sa mamă, dar și un decedat, în timp ce terenul respectivului este lucrat anual de către primar.
De altfel, edilul în exercițiu a recunoscut public că și-a împroprietărit mama și că o ajută tot el să lucreze pământul din Câmpul Mare, dar a menționat de fiecare dată că ar fi obținut în mod legal terenul în cauză. De fiecare dată, Giogia a negat că ar fi comis ilegalități cu terenurile din Câmpul Mare, deși mai multe persoane susțin că au acte pe terenurile în cauză.

img041Prefectura Gorj a cerut anularea rândului doi de acte de proprietate
Reclamantul susține că terenurile luate abuziv din Câmpul Mare au devenit tentante pentru cei urmăriți penal, deoarece s-a vehiculat înainte de comiterea acestor infracțiuni că o firmă germană ar fi interesată să investească tocmai în zona respectivă. Cei trei au eliberat două rânduri de titluri de proprietate pentru terenurile din Câmpul Mare, unul în 2002 și altul în 2004, când Giogia candidează ca primar și obține primul său mandat(anterior fiind viceprimar). Prefectura Gorj recunoaște în scris în 2014 că la Bengești-Ciocadia sunt două rânduri de titluri de proprietate pentru terenurile din Câmpul Mare, solicitând atunci anularea celui de-al doilea rând de acte, lucru pe care primarul nu l-a pus în practică. Dimpotrivă, edilul ar fi învățat cetățenii pe care el i-a împroprietărit ilegal să solicite acte cadastrale pentru suprafețele care au două rânduri de proprietari.

Mămica primarului, de la un pogon la un hectar jumătate
De altfel, pe tarlaua 107, unde primarul și-a împroprietărit mama, se realizase și proiectul de aducțiune cu apă al comunei, terenul în cauză fiind declarat domeniu public. Acest lucru nu l-a oprit pe edil să o facă proprietară pe 1,45 hectare de teren pe propria sa mamă, lucru sesizat Parchetului Novaci și în 2007. De altfel, se știe că mama edilului a avut inițial un pogon de teren în zonă, act anulat de fiul său care o împroprietărește însă cu o suprafață de trei ori mai mare, femeia obținând, peste noapte, de la 5000 de mp la 14.500 de mp.

Procuror acuzat de abuz
Dosarul 889/p/2007 ajunge însă să fie clasat, magistrații instituției considerând atunci că primarul trebuie scos de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu exista. Aceeași faptă ajunge acum iar în cercetarea procurorilor de la Novaci, procurorul Oprea Cantemir fiind cel care a închis dosar, el fiind acuzat de Smaranda de abuz. “Îi voi face plângere la CSM acestui procuror care a mușamalizat în opinia mea dosarul scoțându-i pe cei trei, aceeași urmăriți penal acum in rem, de sub urmărirea penală”, anunță acum Smaranda.

Giogia, interzis la candidatură potrivit decalogului PSD
Cele două condamnări mai vechi pentru fapte de corupție și urmărirea penală in rem de acum, tot pentru corupție, opresc avântul edilului PSD Victor Giogia la o nouă candidatură pentru primăria din Bengești-Ciocadia, cel puțin sub sigla social-democrată. Asta deoarece decalogul PSD, aprobat recent de conducerea centrală a partidului, stopează candidatura celor urmăriți penal pentru fapte de corupție ca și a celor condamnați deja pentru faptele menționate. “Eu am transmis deja conducerii PSD Gorj că Giogia nu mai are dreptul să candideze pentru un nou mandat, dar cu toate acestea edilul și-a depus deja intenția de candidatură la PSD și și-a încropit deja lista de consilieri locali”, a conchis Smaranda.
Anamaria Stoica

Jean Butan, potențialul candidat al PSD la Bengești-Ciocadia
PSD Gorj și-ar fi găsit candidat pentru Primăria Bengești-Ciocadia în persoana lui Jean Butan, fost inspector al AJFP Gorj, în prezent pensionar. Acesta ar avea electorat în comună fiind interesat să candideze la primărie pentru PSD, el fiind totodată fratele viceprimarului cu atribuții de primar din Drăguțești. Momentan, Butan nu a primit un răspuns cert de la PSD legat de candidatură, social-democrații bazându-se încă pe primarul în exercițiu, în ciuda faptului că acesta nu se încadrează pe criteriile de integritate impuse de Dragnea. Butan așteaptă încă un răspuns, nefiind interesat de o candidatură pentru un alt partid politic, se vehiculează în localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here