Primarul de la Fărcăşeşti, arestat pentru o mită de 350.000 de euro

135

parvulescuPrimarul comunei Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie din Craiova, joi seara. Acesta este acuzat că ar fi primit mită în valoare de 350.000 de euro. În cursul zilei de vineri, primarul va fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Conform procurorilor anticorupţie, Constantin Pârvulescu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă s-a obţinut pentru sine sau pentru altă persoană un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform probatoriului, în perioada iunie 2000 – 2008, primarul Constantin Pârvulescu a condiţionat atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de două persoane denunţătoare în cauză, de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţie publică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea a unui procentaj de 20% din valoarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe care primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători.

Mită de 350.000 de euro

Foloasele pretinse şi primite de Pârvulescu de la cei doi denunţători totalizează 1.500.000 lei, echivalentul a 348.000 euro, şi au fost primite în bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect, prin intermediul unor persoane cu care primarul se află în relaţii de rudenie, precum şi prin intermediul firmei PÎRCONSGIL S.R.L. Între foloasele primite se numără două apartamente inclusiv renovarea, unul în Târgu-Jiu, altul în Bucureşti, un autoturism Dacia papuc, construirea şi utilarea unei brutării pentru firma PÎRVCONSGIL S.R.L.

În schimbul foloaselor primite, primarul a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, in valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei, 1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei. Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată.

Mita pe numele rudelor

În plus, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a aprobat plata sumei de 423.800 lei în beneficiul unei firme a denunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură.

În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei.

În scopul ascunderii şi disimulării provenienţei bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, primarul s-a preocupat ca o parte din acestea să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale.

Primarul Constantin Pârvulescu a fost deja reţinut pentru 24 de ore, iar astăzi va fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here